2009.04.10. – Hot Cross Bun

A héten utoljára jelentkezem, és legközelebb kedden jövök újra. Mára már nem telefonos tananyagot, hanem egy könnyed húsvéti leckét készítettem, amely egy videó-receptet tartalmaz.
 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.április 10. Hírlevélarchívum
Szia Ildikó !

A héten utoljára jelentkezem, és legközelebb kedden jövök újra. Mára már nem telefonos tananyagot, hanem egy könnyed húsvéti leckét készítettem, amely egy videó-receptet tartalmaz. Ebből megtudhatod, hogy hogyan kell elkészíteni a hagyományos angol húsvéti kalácsot, a Hot Cross Bun-t.

Jó tanulást és nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

üdv,
Nóri

MAI LECKE

TRADITIONAL HOT CROSS BUNS


 

  1. Place 50 g butter and the zest of 1 orange in 175 ml of milk. Gently heat and melt the butter.
     
  2. Place 400 g bread flour, 50 g caster sugar, 450 g dried mixed fruit, ½ tbsn of ground mixed spice, a pinch of salt and one 7 g sachet of easy blend yeast in a bowl.
     
  3. Pour the warm milk mixture into the bowl and add 1 beaten egg. Mix well and knead the mixture until it is smooth and elastic. (5 mins by machine with dough hook or 15 mins by hand.)
     
  4. When the dough is soft, silky and elastic, place in an oiled bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place for 2 hours or until doubled in size.
     
  5. When fully risen, taken the dough out and ’knock it back’. This simply means kneading the dough again by hand for 5 minutes. Divide the dough into 16 equal pieces and roll them into balls. Mark a cross in each ball and place on a greased tray. Cover with a damp clothes and leave for 40 minutes.
     
  6. Brush the risen buns gently with a beaten egg. Mix together 3 tbsn of flour, 1 tbsn of sugar and 2 tbsn of water to make a thick paste. Carefully dribble 2 lines over the buns to form a cross.
     

 

Bake in pre-heated oven for 15-20 mins. When the buns come out of the oven, mix together 1 tbsn each of sugar and boiling water and brush the glaze over the buns.

dough hook
 

traditional hagyományos
beaten egg felvert tojás
bowl tál
bun kalács
carefully óvatosan
caster sugar kristálycukor
Cover with a damp cloth! Takard le egy nyirkos konyharuhával!
cross kereszt
doubled in size megduplázódott a mérete
dried mixed fruit asztalt/szárított vegyes gyümölcs
elastic rugalmas
equal pieces egyenlő részek
fully risen teljesen megkelt
gently finoman, lágyan
greased tray kizsírozott tálca/sütőlap
ground mixed spice őrölt fűszerkeverék
oiled olajozott
one 7 g sachet of easy blend yeast egy 7g-os zacskó könnyen összedolgozható élesztő
pinch of salt csipet só
pre-heated oven előmelegített sütő
silky selymes
smooth sima, egyenletes, csomó mentes
thick paste sűrű tészta
To brush megken
to brush the glaze over the cake rákenni a mázat a sütire
to divide eloszt
to dribble csepeg, csepegtet
to form  a cross keresztet formáz
to heat melegít
to knead dagaszt, gyúr
to mark a cross egy keresztet jelöl rá
to melt olvad, olvaszt
to roll sth into balls golyóvá gyúr/formáz
zest of an orange narancs héj