A héten utoljára jelentkezem, és legközelebb kedden jövök újra. Mára már nem telefonos tananyagot, hanem egy könnyed húsvéti leckét készítettem, amely egy videó-receptet tartalmaz.
|
|
|
|
|
Szia Ildikó !
A héten utoljára jelentkezem, és legközelebb kedden jövök újra. Mára már nem telefonos tananyagot, hanem egy könnyed húsvéti leckét készítettem, amely egy videó-receptet tartalmaz. Ebből megtudhatod, hogy hogyan kell elkészíteni a hagyományos angol húsvéti kalácsot, a Hot Cross Bun-t.
Jó tanulást és nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
üdv,
Nóri
|
TRADITIONAL HOT CROSS BUNS
-
Place 50 g butter and the zest of 1 orange in 175 ml of milk. Gently heat and melt the butter.
-
Place 400 g bread flour, 50 g caster sugar, 450 g dried mixed fruit, ½ tbsn of ground mixed spice, a pinch of salt and one 7 g sachet of easy blend yeast in a bowl.
-
Pour the warm milk mixture into the bowl and add 1 beaten egg. Mix well and knead the mixture until it is smooth and elastic. (5 mins by machine with dough hook or 15 mins by hand.)
-
When the dough is soft, silky and elastic, place in an oiled bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place for 2 hours or until doubled in size.
-
When fully risen, taken the dough out and ’knock it back’. This simply means kneading the dough again by hand for 5 minutes. Divide the dough into 16 equal pieces and roll them into balls. Mark a cross in each ball and place on a greased tray. Cover with a damp clothes and leave for 40 minutes.
-
Brush the risen buns gently with a beaten egg. Mix together 3 tbsn of flour, 1 tbsn of sugar and 2 tbsn of water to make a thick paste. Carefully dribble 2 lines over the buns to form a cross.
Bake in pre-heated oven for 15-20 mins. When the buns come out of the oven, mix together 1 tbsn each of sugar and boiling water and brush the glaze over the buns.
dough hook
traditional |
hagyományos |
beaten egg |
felvert tojás |
bowl |
tál |
bun |
kalács |
carefully |
óvatosan |
caster sugar |
kristálycukor |
Cover with a damp cloth! |
Takard le egy nyirkos konyharuhával! |
cross |
kereszt |
doubled in size |
megduplázódott a mérete |
dried mixed fruit |
asztalt/szárított vegyes gyümölcs |
elastic |
rugalmas |
equal pieces |
egyenlő részek |
fully risen |
teljesen megkelt |
gently |
finoman, lágyan |
greased tray |
kizsírozott tálca/sütőlap |
ground mixed spice |
őrölt fűszerkeverék |
oiled |
olajozott |
one 7 g sachet of easy blend yeast |
egy 7g-os zacskó könnyen összedolgozható élesztő |
pinch of salt |
csipet só |
pre-heated oven |
előmelegített sütő |
silky |
selymes |
smooth |
sima, egyenletes, csomó mentes |
thick paste |
sűrű tészta |
To brush |
megken |
to brush the glaze over the cake |
rákenni a mázat a sütire |
to divide |
eloszt |
to dribble |
csepeg, csepegtet |
to form a cross |
keresztet formáz |
to heat |
melegít |
to knead |
dagaszt, gyúr |
to mark a cross |
egy keresztet jelöl rá |
to melt |
olvad, olvaszt |
to roll sth into balls |
golyóvá gyúr/formáz |
zest of an orange |
narancs héj |
|
|
|