Miből mennyit szervírozzunk, ha vendégeket várunk? És mi a helyzet a külföldön használatos mértékegységekkel? A leckéből minden kiderül!
How much food is enough?
For many people, one of the most difficult challenges is to decide how much food they need to serve. When calculating quantities take into consideration:
-
the length of your party
-
the type of food you want to serve
-
the composition of men and women and children
-
the variety of food you plan to serve
-
the time of the party
Always round up the estimates! Try to guess which food is going to be popular and serve more of it. The more choices you offer the smaller individual portion sizes you should offer. When hosting a cocktail party, nuts, pretzels, and olives provide extra security that you have enough food for all.
Don’t repeat a main ingredient. For example, don’t serve a shrimp appetizer and a shrimp main dish. Consider the colour of the food, and make sure there is a variety. Offer both hot and cold foods on a buffet.
quantity – mennyiség
to take into consideration – számításba venni
length – hossza valaminek
composition – összetétel
variety – változatosság
to round up – felfelé kerekíteni
estimate – becsült érték
individual – egyén(i)
pretzel – perec
olive – olíva bogyó
to provide – lehetővé tenni, biztosítani
GRAMMAR TIP:
THE+KÖZÉPFOK, THE +KÖZÉPFOK = MINÉL … ANNÁL …
The more choices you offer, the smaller individual portion sizes you should serve.
Minél több választékot kínálsz, annál kisebb egyéni adagokat kell szervíroznod.
Portion sizes per person
Hors D’oeuvres/entrées/starters/appetisers – előételek
6 bites if there is a main course, 4-6 bites per hour when there is no main course
The main course/meal – a főétel
poultry, meat or fish: 6 ounces when you have one main dish, 8 ounces when you offer two or more main courses
rice, grains: 1,5 ounces as a side dish, 2 ounces as a main dish (such as risotto)
potatoes: 5 ounces
vegetable: 4 ounces
beans: 2 ounces as a side dish
pasta: 2 ounces as a side dish, 3 ounces for a first course, 4 ounces as a main dish
green salad: 1 ounce undressed weight
Dessert:
1 slice of cake, tart or pastry
4 ounces of creamy dessert such as puddings or mousses
5 ounces of ice cream
GRAMMAR TIP:
Nézzük át gyorsan az angol mértékegységeket, hiszen elég sokszor előfordulhat, hogy így lesz egy mennyiséget megadva!
WEIGHT – SÚLY
1 ounce (oz) = 28.35 grams (g)
16 ounces = 1 pound (lb) = 0.454 (kg)
14 pounds = 1 stone (st) = 6.356 (kg)
FLUID – FOLYADÉK
20 fluid ounces (fl oz) = 1 pint (pt) = 1.201 (pt, USA) = 0.568 litre (l)
2 pint = 1 quart (qt) = 1.201 quart (qt USA) = 1.136 litres (l)
4 quarts = 1 gallon (gall) = 1.201 gallons (gt USA) = 4.546 litres (l)
Mértékegységekkel kapcsolatban még egy hasznos kifejezést tanuljunk meg, ami nem más, mint a ‘…ful’ magyarul ‘…nyi’, például:
spoonful – kanálnyi, teaspoonful – teáskanálnyi, tablespoonful – evőkanálnyi, handful – maroknyi