igék, amik főnevek is lehetnek:
season ízesíteni//évszak
place helyezni//hely
salt sózni//só
slice szelet//szeletelni
roll görgetni//zsemle
igék, amiket az alapanyagok előkészítésekor használ:
to peel hámozni
to slice felszeletelni
to cut felvágni
to blanch blansírozni
to drain leszűrni
igék, amiket a főzési folyamat során használ:
to season ízesíteni/fűszerezni
to cover befedni/beborítani
to coat beborítani/bevonni
thoroughly coat alaposan bevonni valamivel
to spread szétteríteni
to place into belehelyezni valamibe
to put onto ráhelyezni valamire
to salt megsózni
to roll görgetni/feltekerni
to lay onto ráfektetni/lerakni
to pan fry serpenyőben olajban sütni
to flip over átfordítani
igék, amiket az étel tálalásának előkészítésére használ:
to finish befejezni
to bring the heat up feljebb venni a hőt
to work wonders csodákat művelni valamivel
to take out kivenni
to assemble összeállítani
to start with valamivel kezdeni
to mop up felitatni
to place on ráhelyezni
to put on rátenni
to slice in half félbevágni
to slice in an angle keresztbe vágni
A videó megnézése után egészítsétek ki a recept összefoglalóját a megtanult igékkel.
source (video, recipe and picture): Home-made Fish Fingers with a Chip Butty, Gordon Ramsay, Youtube
Most már Ti is elkészíthetitek ezt a tipikus brit fogást és közben angolul is elmondhatjátok mit is csináltok éppen! Have fun and good appetite!
interesting facts:
Désirée potato
(Desirée or Desiree) is a red-skinned main-crop potato originally bred in the Netherlands in 1962. It has yellow flesh with a distinctive flavour and is a favourite with allotment-holders because of its resistance to drought, and is fairly resistant to disease. It is a versatile, fairly waxy variety which is firm and holds its shape, and is useful for all methods of cooking, from roasting to mashing and salads.
to blanch:
to put vegetables or similar foods into boiling water for a few minutes to make them white, remove the skins, get rid of strong flavours, or prepare them for freezing
sources: Wikipedia, Cambridge Dictionary
Vocabulary
to blanch | blansírozni: röviden hő kezelni a zöldségeket: pár percig forró vízben főzni, majd jeges vízben visszahűteni |
chip butty | sült krumplis szendvics |
evenly pollock fish |
egyenletesen
tőkehal |
oiled baking tray | kiolajozott tepsi |
preheated oven | előmelegített sütő |
durable | tartja a formáját |
seasoned flour | ízesített/fűszerezett liszt |
corners | sarkok |
egg wash | panírozásnál használt tojás, enyhén felverve kicsi tejjel |
dill | kapor |
breadcrumbs | zsemlemorzsa |
crispy | ropogós |
notch of butter | egy kis darabka vaj |
crispy bread | ropogós kenyér |
comfort food | házias étel/otthon melegét felidéző tartalmas étel |
distinctive flavour | jellegzetes íz |
allotment-holders | telek tulajdonosok |
resistance | ellenállóképesség |
drought | aszály |
fairly resistant | eléggé ellenálló |
versatile | sokoldalúan felhasználható |
waxy | viaszos (keményítőtartalma nagy, ezért főzés után is tartja a formáját) |
firm | szilárd |
roasting | sütőben sütés |
mashing | összezúzás (krumplipüré készítésekor) |
to remove | eltávolítani |
skin | héj (zöldség/gyümölcs) |