A magyar borokról, angolul- szókincs

középfok
Amikor külföldi barátainknak szeretnénk beszélni a jellegzetes és különleges magyar borainkról, sokszor kénytelenek vagyunk nagyon egyszerűen kifejezni magunkat, mivel nem ismerjük a borosüvegeken lévő szakkifejezések angol megfelelőjét. Összegyűjtöttünk néhány hasznos kifejezés angol magyarázatát, hogy a jövőben ez már ne okozzon problémát.

Wine vocabulary

Hungarian language is unique and impossible to understand without deep knowledge. It is said to have some links with the Finnish, but neither we nor they understand the other. No matter how complicated and awkward this language is, if you want to decode a wine label of a Hungarian wine, you need to know the basic wine vocabulary, here it is.

A következő angol magyarázatoknál próbáljátok eldönteni, hogy melyik magyar kifejezést magyarázhatták el angolul. (a tesztben nem használhattunk ékezeteket a magyar verzióknál)

sources: Vocabulary, Hungarianwines.eu; Mostantól nem fogsz zavarba jönni az idegen nyelvű boroscímkéktől, BorászPortál.hu

Vocabulary

noble nemes
to be affectedmeg van támadva
botrytisbotrytis cinerea, nemesrothadást
előidéző gombafajta
maceratedáztatva
mustmust
to fermenterjeszteni
agedérlelt
barrel aged winehordós érlelésű bor
phenomenonjelenség
vineyardszőlőhegy/
szőlőskert
single vineyarddűlő
pressingpréselés
oak barrel tölgyfa hordó
pomace almatörköly
spirit szeszes ital (pálinka)
wooden hodputtony
shriveled aszott
bunchesfürtök
marc törköly/párlat
origin protectederedet védett
ice winejégbor
vintageévjárat
organic winebiobor
FordításAz aszúbor préselése után visszamaradt aszútörkölyre öntött must erjesztésével, majd másodszori préselésével nyert édes, tokaji bor.
fortifying spiritavinált bor, a bor alkoholtartalmát mesterségesen növelik. A borász borpárlattal dúsítja a mustot, amivel olyan magassá válik az alkoholtartalom a borban, amit az élesztőgombák már képtelenek elviselni és elpusztulnak, így a magas alkoholtartalom mellett megmarad a borban a kívánt cukortartalom is. A legkézenfekvőbb példa erre a portói.
table wineasztali bor
cideralmabor
blended wineházasított bor
barrel agingászokolás/hordóban érlelés
grape varietyszőlőfajta
sparkling winehabzó bor/pezsgő
sektpezsgő, ha német eredetű
champagnepezsgő, csak ha Champagne területről származik
vino spumantepezsgő, Franciacorta, eredetvédett tradicionális, olasz pezsgő
straw-wineszalma bor, A leszüretelt szőlőt 1-2 hónapig szellős helyen, szalmán töppesztik. Ez a folyamat nem túl gazdaságos, ugyanis a penészesedés okán a szalmára helyezett szőlő alig egyharmada marad meg a mustkészítésre. Az ebből készült aszújellegű bor sav- és alkoholtartalma is magas.
late harvestkésői szüret
máslásA lefejtett aszúbor seprőjére öntött must erjesztésével készült bor.

Kapcsolódó anyagok

Verified by ExactMetrics