Wine vocabulary
Hungarian language is unique and impossible to understand without deep knowledge. It is said to have some links with the Finnish, but neither we nor they understand the other. No matter how complicated and awkward this language is, if you want to decode a wine label of a Hungarian wine, you need to know the basic wine vocabulary, here it is.
A következő angol magyarázatoknál próbáljátok eldönteni, hogy melyik magyar kifejezést magyarázhatták el angolul. (a tesztben nem használhattunk ékezeteket a magyar verzióknál)
sources: Vocabulary, Hungarianwines.eu; Mostantól nem fogsz zavarba jönni az idegen nyelvű boroscímkéktől, BorászPortál.hu
Vocabulary
noble | nemes |
to be affected | meg van támadva |
botrytis | botrytis cinerea, nemesrothadást előidéző gombafajta |
macerated | áztatva |
must | must |
to ferment | erjeszteni |
aged | érlelt |
barrel aged wine | hordós érlelésű bor |
phenomenon | jelenség |
vineyard | szőlőhegy/ szőlőskert |
single vineyard | dűlő |
pressing | préselés |
oak barrel | tölgyfa hordó |
pomace | almatörköly |
spirit | szeszes ital (pálinka) |
wooden hod | puttony |
shriveled | aszott |
bunches | fürtök |
marc | törköly/párlat |
origin protected | eredet védett |
ice wine | jégbor |
vintage | évjárat |
organic wine | biobor |
Fordítás | Az aszúbor préselése után visszamaradt aszútörkölyre öntött must erjesztésével, majd másodszori préselésével nyert édes, tokaji bor. |
fortifying spirit | avinált bor, a bor alkoholtartalmát mesterségesen növelik. A borász borpárlattal dúsítja a mustot, amivel olyan magassá válik az alkoholtartalom a borban, amit az élesztőgombák már képtelenek elviselni és elpusztulnak, így a magas alkoholtartalom mellett megmarad a borban a kívánt cukortartalom is. A legkézenfekvőbb példa erre a portói. |
table wine | asztali bor |
cider | almabor |
blended wine | házasított bor |
barrel aging | ászokolás/hordóban érlelés |
grape variety | szőlőfajta |
sparkling wine | habzó bor/pezsgő |
sekt | pezsgő, ha német eredetű |
champagne | pezsgő, csak ha Champagne területről származik |
vino spumante | pezsgő, Franciacorta, eredetvédett tradicionális, olasz pezsgő |
straw-wine | szalma bor, A leszüretelt szőlőt 1-2 hónapig szellős helyen, szalmán töppesztik. Ez a folyamat nem túl gazdaságos, ugyanis a penészesedés okán a szalmára helyezett szőlő alig egyharmada marad meg a mustkészítésre. Az ebből készült aszújellegű bor sav- és alkoholtartalma is magas. |
late harvest | késői szüret |
máslás | A lefejtett aszúbor seprőjére öntött must erjesztésével készült bor. |