White chocolate & vanilla hot cross bun pudding – Egy különleges húsvéti desszert

alapfok

A tradícionális húsvéti desszert, a "hot cross bun" fehércsokis, vaníliás változata, amely akár kalácsból is elkészíthető. 

serves: 8
preparation time: 15 mins
cooking time: 45 mins

Ingredients:

– 50g butter, room temperature

– 6 hot cross buns, split, chopped

– 125g white chocolate, chopped

– finely grated zest of an orange

– ½ tsp ground mixed spice

– 568ml carton double cream

– 2tsp vanilla extract

– 4 large eggs

– 175g golden caster sugar

– extra sugar for dusting

Preparation:

1.) Butter the hot cross buns and put the bases into a deep 2 litre ovenproof dish. Sprinkle over half of the chocolate, orange zest, and mixed spice.

2) Top with the bun tops, cut side down. Scatter over the rest of the chocolate, orange zest, and mixed spice.

3) Pour the cream, vanilla, eggs and sugar in a jug and mix together with a fork.

4) Pour over the creamy egg mixture – pressing the buns into the cream. Leave for 15 mins to soak, whilst the oven heats up to 180C, gas 4.

5) Put the dish into a roasting tin and pour around boiling water to come halfway up the sides of the dish. Bake for 20 mins, cover with foil and bake for 25 more minutes until the custard is set around the edges.  Leave for 10 mins to stand before serving to firm up a little. (It also tastes great cold!)

TOVÁBBI KÜLÖNLEGES HÚSVÉTI RECEPTEKET A 2019 ÁPRILISI SZÁMUNKBAN TALÁLSZ! 

Vocabulary

room temperature

szobahőmérséklet

split

részekre felosztani

chopped

feldarabolt

finely grated

finomra őrölt/reszelt

zest of an orange

egy narancs héja

ground mixed spice

általában gyömbér fahéj, szegfűszeg keveréke

double cream

zsíros tejszín

vanilla extract

vaníliakivonat

caster sugar

porcukor

for dusting

Megszóráshoz (cukorral, liszttel)

to butter

megvajazni, kivajazni

ovenproof

hőálló

to sprinkle over

megszórni

to top

befedni

to scatter over

szétszórni

jug

kancsó

creamy

krémes

to soak

áztatni

whilst

mialatt

boiling water

forrásban lévő víz

halfway up

félig felfelé

foil

fólia

custard

sodó

to be set

megdermed (sodó)

edge

szél(e valaminek)

to form up

megszilárdul

Kapcsolódó anyagok