Nagyon gyakori helyzet, amikor angol nyelven kell egy magyar ételt “elmagyarázni”. Nézzük most a körözöttet! Az is kiderül, hogy miért ez a neve!
Sokszor előfordulhat, hogy külföldiek megkérdezik, hogy mit szoktak a magyarok enni reggelire, és ilyenkor szóba kerülhet a körözött is. De ennek vajon mi a neve angolul? Hiszen a körözött bűnözőre a WANTED kifejezést szokták használni, akkor vajon megállja a helyét az ételre is ez az elnevezés?
Röviden: NEM!
Angolul leginkább Hungarian Cheese Spread a neve – minden kenhető dolgot (sajtkrém, hummus, lazackrém, tojáskrém) spread néven szoktak hívni – ami szó szerint “magyaros sajtkrém”.
Természetesen ez sem felel meg teljesen a valóságnak, hiszen a (juh)túró az inkább (sheep) cottage cheese, tehát Hungarian Cottage Cheese Spread lenne a legmegfelelőbb neve.
Azt tudod, hogy magyarul miért körözött a neve? A “körözött liptói”szószerkezet önállósult. Az eredetileg “körülvett/körberakott” jelentésű “körözött” jelző a köröz (kör) igéből keletkezett a befejezett melléknévi igenév -tt képzőjével. A megnevezés alapját az adja, hogy a juhtúrót eredetileg körítve, a tányér szélére tett fűszerekkel körbevéve szolgálták fel.
… és akkor most röviden angolul is.
Körözött or Liptauer is a creamy Hungarian cottage cheese spread recipe. A versatile spread delicious on fresh crusty bread, or you can try it as a healthy dip. Both names (körözött and liptauer) refer to the same cheese dip. While Hungarians call it Körözött, Austrians call it Liptauer. A similar recipe is called Obatza, which is a Bavarian cheese spread that uses a mix of two thirds of aged soft cheese, usually Camembert and one third of butter.
Körözött is made of fresh curd or cottage cheese and butter (sometimes sour cream) and a mix of paprika powder, salt, pepper, grated onions and caraway seeds. But everybody has their own recipes and variations.
Vocabulary
creamy | krémes |
cheese spread | sajtkrém |
versatile | változatos |
crusty | kérges (kenyér, aminek héja van) |
dip | mártogatós |
refer to | valamire vonatkozik |
Bavarian | bajor |
aged | érlelt |
curd | túró |
sour cream | tejföl |