Az amerikai Hálaadás-napi és karácsonyi összejövetelek elengedhetetlen finomsága az Eggnog. Nézzük is meg, mi az!
Az eggnog története igencsak szerteágazó. Eredetileg Európából került az Újvilágba és az eredeti recept a rum helyett, borból készült puncsot tartalmazott. Amerikában a rumot „grog”-nak is nevezik, innen ered az eggnog kifejezés is („egg-and-grog”). 1820-ban Pierce Egan jegyezte le először, hogy a rum mellé brandy is került az eggnogba, majd 1866 környékére már Anglia szinte minden ivójában kapható volt az eggnog, amely tulajdonképpen azért vált karácsonyi itallá, mert leginkább hideg időben ajánlották a lágy, mégis erőteljes íze miatt. A harmadik változat ismét Amerikából ered, ebben whiskey kerül az eggnogba.
Classic Eggnog
Ingredients:
- 5 egg yolks (tojássárgája)
- ¾ cup sugar
- 1 cup heavy cream (tejszín)
- 2 cups whole milk (zsíros tej)
- 1¼ cups good quality bourbon or whiskey
- ¼ cup spiced rum
- pinch of salt (egy csipet só)
- 1 tsp vanilla
- ½ tsp nutmeg (szerecsendió) plus more for garnish (díszítésnek)
Instructions:
1. Whisk (verd fel) yolks with sugar until creamy and sugar begins to dissolve (olvadni, felolvadni).
2. Add cream, milk, bourbon and rum and stir (keverd) to combine (vegyít, vegyül).
3. Stir in nutmeg and vanilla and chill well (hűtsd le jól).
4. Serve chilled (hidegen tálald) on the rocks (jéggel) with a sprinkle of nutmeg (egy kis szórásnyi szerecsendióval) if desired (ha úgy kívánod).
Variation 1: Include the egg whites
To use the whites, reserve (tegyél félre) ¼ cup of the sugar. Beat egg whites (verd fel a tojásfehérjét) to soft peaks and then beat in sugar until stiff peaks form (amíg szilárd csúcsokat nem formáz). In a separate bowl, beat ½ cup heavy cream. Fold (óvatosan keverd bele) egg whites into cream and serve on top of eggnog with a sprinkle of nutmeg (egy szórásnyi szerecsendióval).
Variation 2: Cook the eggs
Making a danger-free (veszélytelen) eggnog is pretty easy too. Simply follow the same recipe above, but leave out the alcohol and mix only half the milk and cream into the blend (keverék), then heat the mixture in a glass or metal bowl over a pot of simmering water for about five or six minutes. Be sure to stir constantly (állandóan). Refrigerate until well chilled. When ready to serve, simply stir in (keverd bele) the remaining cream (a megmaradt tejszínt) and milk, as well as the bourbon and rum.
Variation 3: Virgin Eggnog
Follow the recipe as directed, omitting (kihagyva) the alcohol and adding (hozzáadva) an extra ¾ cup of whole milk, ¾ cup of cream and 1-2 tablespoons of rum extract (rumaroma) to the mix. Chill and serve.
source: www.simplebites.net