Szia,
Ma tovább folytatjuk a karácsonyi témát, és megnézzük hogyan készül a legtipikusabb brit karácsonyi édesség, a "Christmas Pudding". Olvasd el a sütemény történetét (és persze a receptet is), és nézd meg a videót, hogy hogyan készül! Továbbá jegyezd meg azt is, hogy angolul a "pudding" szó nem csak pudingot, hanem édességet, desszertet is jelent, így ne várd minden "pudding" nevű dologtól, hogy az puding legyen: )
A héten csütörtökön és pénteken hosszított nyitva tartással (09.00-19.00) és egyedülálló kedvezményekkel várunk mindenkit karácsonyi vásárunkon a 1136 Budapest Hegedűs Gyula u.9. szám alatti üzletünkben (az udvarban). Akciók a helyszínen:
5 Perc Angol Igeidők 3480 Ft helyett 2700 Ft
5 Perc Angol Kezdőknek és Újrakezdőknek 3840 Ft helyett 3000 Ft
5 Perc Angol Beszélő Tanulókártyák 3840 Ft helyett 3000 Ft
1 éves előfizetés (utalvány is) 7500 Ft helyett 7000 Ft
Minden korábbi magazinból 3 db 1000 Ft
I. évad 3000 Ft helyett 2500 Ft
II. évad 4000 Ft helyett 3500 Ft
III. évad 5000 Ft helyett 4500 Ft
2012-es lapszámok (12 db) 5000 Ft
… számos egyéb nyelvkönyv és segédanyag is megvásárolható a helyszínen!
Várunk mindenkit szeretettel!
MAI LECKE
A pudding alapját december első vasárnapjá¡n, az úgynevezett ’Stir-up-Sunday’ napon készítik el. Ekkor a hagyomány szerint a család minden tagja megkeveri az édesség alapját, mégpedig csukott szemmel és keletről nyugati irányba, keverés közben kívánva valamit. Ezek után megsütik, majd hűvös helyen tárolják Karácsony napjáig, amikor egy gőzölés után a vacsora méltó lezárásaként az asztalra kerül.
A süteményt magyalággal díszítik, leöntik forró brandy-vel, majd meggyújtják, hogy így ijesszék el az ártó szellemeket. Egy másik népszerű szokás szerint egy ezüstpénzérmét sütnek bele, és aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben. Tálaláskor brandy-vel ízesített vajjal (brandy butter), tejszínnel vagy vanília sodóval szokták még gazdagabbá tenni ezt a tipikus karácsony finomságot.
Traditional Christmas Pudding Recipe – easy:)
a videót itt tudod elindítani:
https://5percangol.hu/cikk/traditional_christmas_pudding_-_video_es_recept/
Serves: 4-6
Pudding ingredients:
• 50g butter
• 50g plain flour (sima liszt)
• Half a teaspoon of mixed spice (vegyes fűszerek – karácsonyi:)
• 75g white breadcrumbs (zsemlemorzsa)
• 100g soft dark brown sugar
• 150g sultanas (nagy szermű mazsola)
• 75g raisins (hagyományos mazsola)
• 50g dates (datolya)
• 50g cherries (meggy)
• 125g currants (ribizli)
• 25g coarsely chopped peel (durvára vágott narancshéj)
• grated rind and juice of half lemon (reszelt héja és leve egy fél citromnak)
• 2 eggs
• 2 tablespoon treacle (melasz)
• 1 tablespoon golden syrup (méznél sűrűbb, karamell izű melasz)
• 50ml orange juice
• 50ml apple juice
Preparation:
Sieve (szitál) all the dry ingredients together and mix well. Stir in (belekever) all remaining (megmaradó) ingredients until completely mixed. Lightly grease (enyhén kizsíroz) a half litre pudding basin (puding forma) and fill with the mixture. Cover with cling film (folpack) and make a slit (hasíték/vágás) in the top to allow steam to escape (hogy a gőz eltávozhasson). Cook on microwave high for 10 minutes. Allow to stand (hagyd állni) for 10 minutes after cooking. Sprinkle (megszór) with brandy and serve.