|
5 perc Angol online magazin
|
2007.szeptember 26.
|
|
|
|
Szia %Member:CustomField8% !
Ma ismét "halazunk", és megtanuljuk, hogy mit kell tudni a britek kedvenc ételér?l, a Fish and Chips-r?l. (Jaj, én nagyon szeretem a halat, ma is egész nap halat ettem:-) El?ször elolvashatod, hogy hogyan vált nemzeti étellé a hal és a sültkrumpli, majd egy rövid videó következik err?l.
A lecke végén pedig megnézheted, hogy hogyan kell elkészíteni ezt az ételt. Mellékeltem a receptet leírva is, hogy ki tudd nyomtatni, ha el szeretnéd majd készíteni! A recept sok hasznos kifejezést tartalmaz, amelyeket érdemes megtanulnod, ha szeretsz f?zni, mert így könnyedén böngészhetsz angol nyelv? recepteket is! (És jegyezd meg, hogy a tsp az azt jelenti, hogy teaspoon, azaz teáskanál. Én már jártam úgy – ráadásul magyar recepttel – hogy azt írták, hogy kell a sütibe egy m.k. só, és legalább két napig azon törtem a fejem, hogy miért kell bele egy mer?kanál só??!! … aztán rájöttem, hogy mokkáskanál. Na mindegy, a süti legalább finom lett:-)
Jó tanulást kívánok a mai leckéhez is!
Ne feledd a játékot: www.5percangol.hu/jatek.html Üdv, Nóri
PS: Nagyon sokan írtok nekem, hogy teljesen kezd?k vagytok, és szeretnétek, ha az elejér?l küldeném a leckéket. Sajnos ezt nem tudjuk megtenni, mert a leckék nem egyre nehezed? sorrendben követik egymást, hanem témák szerint. Minden héten egy téma. A heti témákat próbálom mindig úgy összeállítani, hogy azokban mindenki – tudásszintt?l függetlenül – találjon valami hasznosat, legalább egy-két új szót! Ne keseredj el ha kezd? vagy még csak, már az is tök jó, ha egy-egy leckéb?l vagy videóból meg tudsz tanulni szavakat, vagy kifejezéseket. A rendszeres tanuláshoz pedig ajánlom a www.5percangol.hu weboldalon a kezd?knek menüpont alatt található leckéket, illetve az 5 perc Angol Kezd?knek és Újrakezd?knek cím? könyvet, amit könyvesboltokban és hypermarketekben még meg lehet venni, de hamarosan kész lesz az utánnyomás, és akkor újra lehet t?lünk is rendelni! Kitartást és sok sikert kívánok mindenkinek!
|
|
|
MAI LECKE |
|
FISH AND CHIPS
Fish and chips is the classic English take-away food and is the traditional national food of England. It became popular in the 1860’s when railways began to bring fresh fish straight from the east coast to the our cities over night.
The fish (cod, haddock, huss, plaice) is deep fried in flour batter and is eaten with chips. Traditionally, the fish and chips are covered with salt and malt vinegar and, using your fingers, eaten straight out of the newspaper which they were wrapped in. Now-a-days small wooden forks are provided and the fish and chips are wrapped in more hygienic paper.
In the north of England, fish and chips is often served with "mushy peas" (mashed processed peas).
|
Most pedig nézzünk meg egy videót err?l:
MEGNÉZEM
"Did you know?" – Néhány érdekesség a fish and chips-r?l:-)
1. Approximately 10% of all potatoes – 500,000 tonnes – eaten in the UK are sold through fish and chip shops.
2. In Scandinavian countries, fish and chips are called "fiskefilleter".
3. Charles Dickens mentions a "fried fish warehouse" in Oliver Twist (1837).
4. Most of Sheffield’s chip shops give customers free Henderson’s Relish, a locally produced sauce resembling Worcestershire sauce.
5. London’s plush Dorchester Hotel has fish and chips on its menu.
6. While not exactly a health food, fish and chips does provide the body with protein, fibre, iron and vitamins.
7. More than 250 million portions are eaten in the UK every year.
8. New York has four fish and chip shops; the first to open was called "A Salt & Battery".
9 For one of its parties, the Yorkshire Society of Singapore imported not only the fish and chip ingredients but copies of the Yorkshire Evening Post to wrap them in! Én már meg is éheztem! Tanuljuk meg gyorsan azt is, hogy hogyan kell elkészíteni ezt az ételt! Az egyszer?ség kedvéért nézheted is:-)
MEGNÉZEM
We’re going to show you how to make a fish and chips with English beer batter. Fish and chips is a popular favourite around the world. This recipe makes an extra crispy batter that will melt in your mouth. You’ll need the following ingredients to serve 2 people:
– 2 fish fillets – 1.5 litres of vegetable oil – 140 gr of flour – 50 gr of corn strach – 1 tsp baking powder – 1 egg – 250 ml beer – 1tsp salt – salt and pepper – French fries to garnish
You’ll also need the following utensils: – a saucepan – 2 bowls – a whisk – a slotted spoon – a large fork – a tray – some kitchen towel
Preheat the oil. Add all oil into a pan. Turn medium heat. Let heat until hot enough for frying. Make the batter. Add flour, the corn starch, the salt and the baking powder into a bowl. Mix them together. Mix the egg and the beer. Pour the beer into a bowl, add egg and mix them well. Complete the batter. Transfer the beer mixture into the bowl with the flour mixture. Whisk well for a couple of minutes until it becomes lump free. Prepare the fish. Pat dry with paper towel. This helps to fry better as excess water makes it less crispy. Run your fingers along the surface to check for bones. Check the temperature of the oil. Drop some batter into the oil. If it fries immediately without burning, the temperature is correct. Dip one fillet into the batter and coat it completely, then place the fillet into the hot oil. Take care not to burn yourslef. Only fry one fillet at a time, otherwise temperature would drop or the fillet might stick together. Turn the fish. Let the fish fry for 4-7 minutes, depending on its size. Flip it at least once to ensure it cooks evenly. Remove it when it becomes light golden brown. Transfer it to a tray with kitchen paper. Repeat it with the remaining fillet.
TIP: Place the fish on a ray if you have one, as this will make the batter crispier. It goes well with chips or French fries. Season it with salt and pepper.
baking powder
|
süt?por
|
batter
|
tészta (nyers)
|
bone
|
csont
|
bowl
|
tál
|
burning
|
ég?, égés
|
cod
|
t?kehal
|
corn starch
|
kukorica keményít?
|
crispy
|
ropogós
|
enough
|
eléggé
|
evenly
|
egyenl? arányban
|
fillet
|
filé
|
fishbone
|
szálka
|
following
|
következ?
|
fork
|
villa
|
haddock
|
foltos t?kehal
|
heat
|
h?
|
ingredients
|
hozzávalók
|
kitchen towel
|
konyhai papírtörl?kend?
|
lump free
|
csomómentes
|
malt vinegar
|
maláta ecet
|
mashed
|
összenyomott, pürésített
|
mushy
|
pépes
|
national food
|
nemzeti étel
|
otherwise
|
máskülönben
|
plaice
|
lepényhal
|
popular
|
népszer?
|
railway
|
vasút
|
remaining
|
megmaradó
|
saucepan
|
serpeny?
|
size
|
méret
|
slotted spoon
|
lyukacsos kanál
|
straight
|
egyenesen
|
surface
|
felszín
|
takeaway food
|
étel elvitelre
|
temperature
|
h?mérséklet
|
to add
|
hozzáad
|
to become, became, become
|
válik valamivé
|
to coat
|
befed
|
to deep fry
|
forró, b? olajban kisüt
|
to depend on
|
függ valamit?l
|
to dip
|
belemárt
|
to drop
|
ejt, cseppent
|
to ensure
|
biztosít
|
to flip
|
feldob, megforgat
|
to garnish
|
körít valamivel
|
to melt
|
elolvad, olvad
|
to mix
|
összekever
|
to pat
|
megütöget
|
to preheat
|
el?melegít
|
to prepare
|
elkészít
|
to provide with
|
ellát valamivel
|
to remove
|
eltávolít, kivesz
|
to stick together
|
összeragad
|
to transfer
|
áttesz
|
to wrap
|
becsomagol
|
traditionally
|
hagyományosan
|
tray
|
tálca
|
tsp (teaspoon)
|
teáskanál
|
utensil
|
konyhai eszköz
|
whisk
|
habver?
|
wooden fork
|
fakanál
|
|
|
HIRDETÉS – AJÁNLOTT NYELVISKOLA |
Millennium Idegennyelvi Központ 1064 Budapest, Vörösmarty utca 45. (Vörösmarty – Aradi sarok) Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474
C 2003-2007 | 5perc Csoport Kft. – Minden jog fenntartva
Amennyiben a kés?bbiekben nem kívánsz t?lünk további információt kapni, akkor csak egyszer?en kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról. Kérlek, vegyetek le a listátokról
|
|
|
|
|