Szia!
Ahogy ígértem, ma Halloweenes süti recept lesz! Érdemes kipróbálni! Vagy süss süt?tököt (a kutyám kedvenc étele :), de csinálhatsz bel?le a tegnapi lecke alapján töklámpást is (Jack-O-Lantern) – mármint a tökb?l, nem a kutyából :))
Kellemes hétvégét, és azért tanulj is egy kicsit (vagy legalább nézz meg egy Halloweenes filmet, például E.T. Apropó! Tudod, hogy az E.T. miért hívják E.T-nek? Hát nem azért, mert így anyakönyvezték, hanem mert az E.T. egy rövidítés, jelentése: Extra Terrestrial, azaz Földönkívüli. Tehát magyarul a film címe akár F.K. is lehetett volna. Bár ez elég hülyén hangzik…)!
Üdv, Nóri
|
GINGERBREAD JACK-O-LANTERNS
1/2 cup butter or margarine 1/2 cup sugar 1/2 cup packed light brown sugar 1 egg 1 tablespoon unsulfured molasses 2 1/4 cups all-purpose flour 1 teaspoon ground cinnamon 1/2 teaspoon ground ginger 1/4 teaspoon grated nutmeg 1/4 teaspoon ground cloves 1/2 teaspoon baking soda Pinch of salt 1 recipe Royal Icing (see below) Chocolate chips or candy corn to decorate
Beat together the shortening, sugars and the egg until fluffy. Stir in the molasses. Sift together the flour, spices, baking soda and salt, and blend into the sugar mixture. Wrap the dough in plastic wrap and chill for 3-4 hours.
When ready to bake, preheat the oven to 325 degrees F. This is a tender dough, so work quickly to roll the dough 1/4-inch thick on a lightly floured surface and cut out pumpkin shapes using a pumpkin cookie cutter, or freehand using a small knife. If you’re cutting your pumpkins freehand, don’t make the stem too thin or it will break off after baking. Use a spatula to lift the pumpkins onto lightly greased baking sheets and bake for about 10 minutes. Don’t overbake. Cool completely on wire racks before decorating.
To decorate the pumpkins, set aside 1/3 cup of the royal icing and color it green. Color the remaining icing orange by blending in red and yellow food coloring. (Start with 5 drops of red and 6 drops of yellow and add more coloring as desired to make the color more intense.) Spread orange frosting over the pumpkin, avoiding the stem. Allow to set, then use a toothpick to dab green frosting on the stem. You can press on candy corn or chocolate chips to make a face on each pumpkin, or you can pipe a face on with melted chocolate using the following method. Melt 1/2 cup of chocolate chips in the microwave in a heatproof bowl for 1 minutes. The chips may look unmelted, but stir them with a spoon to see if they have actually softened before putting them in for another minute, if necessary.
Spoon the melted chocolate into a zipper-lock bag. Seal the bag, pressing out any air. Use a toothpick to make a very tiny hole in one corner of the bag to release a thin stream of chocolate. Pipe eyes and noses and jagged grins as desired. Allow the chocolate to set before stacking the cookies.
GLOSSARY FOR THIS UNIT
a lightly floured surface all hallows all-purpose flour ancient baking sheets baking soda beater blurred bonfire boundary Celtic chocolate chips Church-sanctioned comfort confectionesrs sugar cookie cutter crops deity dough drop entirely fluffy freehand frothy glossy goddess grated nutmeg ground cinnamon ground cloves ground ginger harvest heatproof hole human in addition to something it is widely believed jagged lightly greased melted chocolate mixture molasses may look unmelted natural world otherworldly spirits pinch of salt plastic wrap presence of something prophecy remaining sacrifice shortening skin source of somthing spatula spices standing mixer stem the majority of something thick tigthly covered to attemp to do something to avoid something to be associated with to be dependent on something to beat to believe to blend into to cause trouble to celebrate to chill to color something green to combine something with to commemorate something to conquer to consist of something to cut out shapes to dab to date back to decorate to designate to dress up to extinguish to gather to make predictions about the future to mark to overbake something to preheat the oven to press out the air to release a thin stream to re-lit to replace to roll the dough to seal to set aside to sift together to spoon to spread frosting over a cookie to stir in to wrap toothpick volatile wire racks zipper-lock bag
|
vékonyan belisztezett felület Mindenszentek finomliszt ókori süt?papír süt?por habver? elmosódott máglya határvonal kelta csoki darabkák egyház által szentesített vígasz kristálycukor sütiforma szaggató termés istenség nyers sütitészta csepp teljes mértékben habos, bolyhos szabadkézzel habos fényes, csillogó istenn? ?rölt szerecsendió ?rölt fahéj ?rölt szegf?szeg ?rölt gyömbér aratás h?álló lyuk emberi valamin felül széles körben hitt f?részfogú vékonyan kizsírozott olvasztott csoki keverék melasz úgy nézhet ki, hogy nincs felolvasztva természeti virág túlvilági szellemek csipet só fólia/folpack valami jelenléte prófécia megmaradó áldozat zsiradék b?r valami forrása szed?lap?t f?szerek konyhai robotgép szár (növény) vminek a nagyrésze s?r? szorosan lezárt megkísérel valamit csinálni kihagy valamit valamivel függeni valamit?l felverni hinni belekeverni bajt okozni ünnepelni leh?teni zöldre festeni valamit összevegyíteni valamit megemlékezni valamir?l meghódítani állni valamib?l formákat kivágni nyomogatni valahonnan ered díszíteni kinevezni beöltözni eloltani összegy?lni jósolni a jöv?re vonatkozólag megjelölni oda/eléget el?melegíteni a süt?t kipréselni a leveg?t itt: kinyomi egy vékony csokicsíkot újragyújtani áthelyez kinyújtani a tésztát lezár félretesz elkülönít kanalaz mázat ken egy sütire belekever becsomagol fogpiszkáló illékony rács zárható m?anyag tasak
|
|