2005.08.13 – WHAT OTHER THINGS DO BRITISH PEOPLE EAT?

  5 perc Angol online magazin 2005. augusztus 12. Szia! Ma végéhez értünk a tipikus angol ételek elnevezéseinek. Remélem hasznodra fog válni egyszer, amikor Angliában akarsz valami jellegzetes ételt kipróbálni! Jó szórakozást (és jó étvágyat) … ezen kívül kellemes hétvégét is kívánok még, hisz holnap szombat!!! 🙂 Viszont nagyon fontos! Maradt még két helyünk két
 
5 perc Angol online magazin 2005. augusztus 12.

Szia!

Ma végéhez értünk a tipikus angol ételek elnevezéseinek. Remélem hasznodra fog válni egyszer, amikor Angliában akarsz valami jellegzetes ételt kipróbálni!

Jó szórakozást (és jó étvágyat) … ezen kívül kellemes hétvégét is kívánok még, hisz holnap szombat!!! 🙂

Viszont nagyon fontos! Maradt még két helyünk két hétf?n induló intenzív tanfolyamunkra. Ezekre hétf? délig lehet még jelentkezni!

Teljesen kezd? angol intenzív tanfolyam (2 hely): foglalkozások minden hétfköznap 16.00-18.15-ig, ára: 27.000 HUF+ÁFA, amely tartalmazza a felszerelések árát is!

Er?s középhaladó/Pitman Intermediate nyelvvizsga el?készít? (2 hely) magyar és anyanyelvi tanárral: foglalkozások minden hétköznap 17.30-19.45-ig, ára: 27.000 HUF+ÁFA, amely tartalmaz egy 5 perc Angol Igeid?k könyvet vagy egy Oxford Wordpower Dictionary-t is!

Várjuk a jelentkezéseket minél hamarabb, mert már csak ezek a helyek vannak a jöv? héten induló intenzív tanfolyamokra! Szombaton is nyitva vagyunk 08.30-13.00-ig!

Üdv,
Nóri

www.5percangol.hu

WHAT OTHER THINGS DO BRITISH PEOPLE EAT?

Lager – Sort of what you call beer. Usually a bit stronger and drunk from pint glasses rather than bottles. Served cold, but not that cold.

Nosh – This is simply another word for food. If you were going out for some nosh it would mean you were going to get some lunch or dinner at a restaurant. Posh nosh is what you get at expensive restaurants.

Pudding – Dessert of any type is called pudding. What you call pudding is called banana custard in England. There are also some brands of kids dessert called Instant Whip and Angel Delight which closely resemble American "pudding", but we don’t have a generic term for these.

Scones – These look like your biscuits but must ONLY be eaten with clotted cream and strawberry jam. If you are ever lucky enough to encounter real scones (with or without currants), in England or on a British Airways flight, cut the scone in half and spread the jam on each half, top it off with the cream and enjoy it WITH a cup of tea. No other method is permitted or forgivable.!

Shandy – Generally lager and lemonade. However, bitter shandy and cider shandy are also popular, especially with drivers or at lunchtimes.

Soldiers – We dip soldiers in our soft boiled eggs. They are not actually men in uniform. They are finger sized slices of toast.

Steak & kidney pie – This is another traditional English dish. Kidney is not popular in the US so try it when you visit the UK.

Steak & kidney pudding – This is variation of the traditional pie. On a cold winter evening there is nothing better. It is steak and kidney in a thick, soft pastry crust. Absolutely divine.

Take-away – This word has several meanings. First it is the place that only sells food to take out. You might go to the take-away for an Indian or Chinese. If you got a take-away for dinner it would mean the meal itself. Also if you go to a restaurant where you can choose where you eat it then you would be asked if you want to "eat in or take away". You would say here or to go.

Tea – One of the English classics. Tea is either a drink made from tea leaves (loose in a pre warmed pot), boiling water, served in china cups, milk first and at about 4 o’clock in the afternoon. Or tea is the name for the meal served early evening, nowadays by Grandma and Grandad since most modern folk eat dinner at about 7:30pm or later.

Yorkshire pudding – You may see this on the menu in a pub or restaurant. It is a light batter that rises when it is cooked. In pubs you will sometimes see huge ones that rise at the edges to form a sort of bowl. The middle can be filled with anything from sausages and beans, to soup or stew. Worth a try if they look good. Traditionally, smaller Yorkshire puds are served with roast beef, as an accompaniment with horseradish sauce and gravy, roast spuds and veggies. Quite yummy.

GLOSSARY FOR THIS UNIT

of any type
clotted cream
to resemble
to encounter
to dip
finger sized
kidney
divine
tea leaves
china cup
batter
stew
filled with sth
accompaniment
horseradish

bármilyen fajta
tejszínkrém
hasonlít
összetalálkozik, rábukkan
mártogat
ujjmért?
vese
isteni
tealevél
porcelán csésze
tészta
ragu, pörkölt
vmivel töltött
köret
torma

source: http://www.effingpot.com

Kattints ide, és rendeld meg Szalai Nóri "5 perc Angol Nyelvtan: Igeid?k" cím? könyvét!

A JÁTÉK FOLYTATÓDIK! AJÁNLJ, TOVÁBBÍTS, NYERJ!

Van egy remek ajánlatunk: ismertesd meg barátaiddal is az 5 perc Angol online magazint, s nyerhetsz! Küldd tovább 5 ismer?södnek az 5 perc Angol hírlevelet, a listára tedd fel az 5percangol@5percangol.hu címet is!

A hírlevelet továbbküld?k között értékes ajándékokat sorsolunk ki: három nyertesünk Szalai Nóri "5 perc Angol nyelvtan: Igeid?k" cím? könyvét kapja.

www.5percangol.hu

Millennium Idegennyelvi Központ
1054 Budapest, Szemere u.21.
Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474
info@mlc2000.com | www.mlc2000.com
© 2005 | Leiratkozás a hírlevélr?l