2011.03.25. – Miért volt börtönben Martha Stewart, és ingyenes hanganyag


Szalai Nóri | 2011. 03. 24.
facebooktwitterfacebooklinkedininstagram
Rólunk | Leckék Webáruház
[CURRENT_DATE]
Szia [FNAME],

Ma befejezzük a tőzsde témát, és ahogy azt a hét elején ígértem, ma egy magyar nyelvű írást olvashatsz Martha Stewartról, aki úgy kapcsolódik témánkhoz, hogy bennfentes kereskedelem miatt börtönbe kellett volulnia. A mai leckéből kiderül, hogy mi is az az insider trading, azaz a bennfentes kereskedelem.

Ígértem még azt is, hogy hanganyagot küldök a hét első két leckéjéhez, azt most meg is teszem, itt hallgathatod meg az audiót:

https://www.5percangol.hu/images/source_files/stock_exchange.mp3

Ha a munkádhoz, vagy előmeneteledhez szükséged van az angolra, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy részt vegyél egy külföldi nyelvtanfolyamon. Az ILT, azaz az International Language Travel mindenki számára megtalálja a legmegfelelőbb tanfolyamot, legyen szó bármilyen szakmáról, vagy általános kurzusról. Ráadásul, ha most fizetsz elő egy évre az 5 Perc Angol magazinra, akkor az ILT-vel közösen szervezett játékunkon akár te is lehetsz az a szerencsés, aki megnyeri a kéthetes londoni tanfolyamot.

Erről bővebben itt:http:// http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=207263489285170

Jó tanulást és kellemes hétvégét kívánok!

shadow-space
MAILECKE

Mi is az az insider trading (bennfentes kereskedelem) és mi köze hozzá Martha Stewartnak?

Hivatalnokok, igazgatók vagy fő részvényesek kereskedési tranzakcióit – amelyeket privát, sokszor belső információkra alapítanak – hívjuk bennfentes kereskedelemnek.  Amikor meghalljuk ezt a kifejezést, legtöbbször az juthat eszünkbe, hogy ez illegális. Ennek ellenére, a bennfentes kereskedelem nem tiltott dolog, ugyanis egy vállalat igazgatója nem köteles indokolni, ha a saját cége részvényeivel kereskedik, viszont ezt szigorúan be kell azt jelentenie a Tőzsdefelügyeletnél. A bennfentes kereskedelem akkor válik illegálissá, ha a kereskedés olyan belső információk alapján folyik, amelyek titkosak, még nem lettek nyilvánosságra hozva. Ez nem csak akkor illegális, ha mi magunk szerezzük meg ezeket a féltve őrzött információkat, hanem akkor is, ha ezt kiadjuk valakinek, aki ezután a birtokába jutott adatok, tippek függvényében kereskedik a részvényeivel.

Martha Stewart neve már Magyarországon is ismert, hiszen a háziasszonyok koronázatlan királynőjének műsorát hazai televíziós csatornákon is nézni lehet (Zone Club).  Az Emmy díjas sorozat tippeket és ötleteket ad a főzés, kertészkedés és barkácsolás terén. Martha olyan sztárvendégek segítségével mutat be új recepteket, lakberendezési, háztartási és barkácsolási ötleteket, mint Jamie Oliver, Diana Ross vagy Gloria Estefan. Martha gyakorlatilag a semmiből építette fel médiabirodalmát, és lett multimilliomos és híres világszerte.

2004-ben Martha azonban nem legújabb receptje miatt került reflektorfénybe, hanem azért mert 5 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Eredetileg azért indítottak ellene vizsgálatot, mert állítólag illegálisan értesült egy döntésről, amely az egyik olyan cég papírjainak a leértékelését jelentette, amelybe Martha is befektetett. Az információt figyelmen kívül kellett volna hagynia, és nem kellett volna gyorsan eladnia a részvényeket. Ráadásul az ügyletből mindössze néhány tízezer dollár haszna keletkezett, ami az ő mértékrendjében gyakorlatilag semmi. Az insider tradinget (azaz a bennfentes kereskedést) nem tudták rábizonyítani a nyomozók, így  – a közhiedelemmel ellentétben – nem is ezért került börtönbe. Stewart asszonyt azért került rács mögé, mert eskü alatt hazudott abban, hogy a brókerével beszélt a tranzakcióról miközben a bróker asszisztensével beszélt. Az öt hónapig tartó börtön és az öt hónapig tartó házi őrizetet mindenki meglepetéssel fogadta. Az egyik tévécsatorna két filmet is forgatott Martha életéről. 

Akik aztán azt gondolták, hogy Martha karrierjének ezzel véget ért, nagyot tévedtek. Már házi őrizete alatt dolgozhatott néhány órát hetente, részt vett az összes létező tévéshow-ban, és bátran mutogatta a bokájára csatolt elektronikus műszert, amely az állandó hollétét jelezte a rendőrségnek. A tárgyalás után minden programját levették műsorról, de a büntetés letelte után új show-val jeletkezett, mellette futnak régi műsorai is. Több havonta megjelenő magazint is kiad, továbbá a K-Mart áruház láncainál saját lakberendezési termékcsaládja van.

shadow-space
Csatlakozz a közösségünkhöz
facebooktwittergoogleplus
SZERKESZTŐSÉG
[COMPANY_FULL_ADDRESS]
KAPCSOLAT
TELEFON:  +36/70-4520474
E-MAIL: magazin(kukac)5percangol.hu
© 2003 - 2021 
Szalai Nóra - 5Perc Angol Magazin
Minden jog fenntartva
Leiratkozás a Napi Leckékről
Adataim
Címkék:
    nincsenek címkék
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!