Szia,
Remélem kellemesen telt az utolsó nyári hétvégéd, kipihented magad, és összességében az egész nyarad jól telt. A héten kivételesen nem nyelvtanozni fogunk, hanem egy szóbeli témát nézünk át, ami nem más, mint a nemzetek konyhái. Neked melyik a kedvenced? Nekem a vietnámi, thai és az olasz konyha!
Ugye nem felejtetted el, hogy már kapható az új könyvem, a Komplett Angol Nyelvtan!
Sok éven át írtam, javítgattam, hozzátettem ehhez a könyvhöz, mert régi álmom volt egy mindent átfedő, nyelvtani “magyarázó” könyv megalkotása, amely minden szinten lévő tanulónak jól jöhet, bármilyen céllal is tanul angolul. Ebben a tematikus könyvben minden nagyobb témát megtalálsz, az egyes fejezeteket pedig gyakorló feladatsor követi.
Az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek a podcastok is, így a könyvet nem csak olvasni, de a QR kódok segítségével hallgatni is tudod, így akár edzés, utazás vagy házimunka közben is tudsz velem tanulni.
Az igeidős fejezetekhez 8 videót is tettem – ezeket is QR kóddal tudod megnézni (4 komplett videós óra és 4 kvíz videó).
… és, mint tudjuk az “ ismétlés a tudás anyja”, a feladatgyűjtemény mellé még 30 db vegyes feleletválasztós nyelvtani kvízt is találsz a könyvben, amelyeket papíron vagy a QR kód segítségével számítógépen vagy mobiltelefonon is meg tudsz csinálni!
Nézd meg a könyv tartalomjegyzékét: ITT
MEGRENDELEM A KÖNYVET: ITT
Üdv,
MAI LECKE
NATIONAL CUISINES
hanganyag és videó indítása: ITT
A national cuisine is the type of cooking that is strongly associated with a country. A cuisine is a set of cooking traditions and practices. There are nations that have very strong national cuisines that are well-known and loved in the whole world. Sometimes certain foods or drinks become popular worldwide in connection with a certain nation, although we cannot be always sure about their origins.
When we talk about a national cuisine, we usually think of food preparation in a particular style, different types of food and drink, and certain meals that are a favourite in that country. The national cuisine of a country is always influenced by the ingredients that are available in that place. Spices, different types of meat, certain fruits and vegetables can be associated with a national cuisine.
Restaurants very often compile their menus based on one certain national cuisine. Among the most well-known and popular ones in the Western world are the Italian, Mexican, Chinese, Spanish, French, Japanese and Indian restaurants. If the style of cooking combines elements of different culinary traditions, it is called fusion cuisine. A fusion restaurant combines either the cooking styles of different regions or the cooking traditions of different nations.
One of the most popular national cuisines is the Italian. Italian recipes use lots of different spices, mostly pepper, basil, oregano and rosemary. Italian cuisine uses lots of seasonal vegetables, tomatoes, olive oil and of course different types of pasta. Mexican cuisine is very spicy, its basic staples are corn, beans and chili peppers. Chinese cuisine is very varied, but the staple foods are rice, noodles, vegetables, sauces and seasonings.
Traditional Hungarian dishes are based on meats, vegetables, dairy products, cheeses and fresh bread. Hungarian food is often very spicy, it uses paprika, onions, pepper, caraway, marjoram, rosemary and bay leaf among others. Typical Hungarian dishes include soups (fish soup, goulash soup, clear chicken soup) and meat dishes (roast goose, roast turkey and duck, cabbage rolls, meat stew, sausages), and delicious sweets and cakes.
cuisine – konyha
associated with – valamihez kapcsolt
practice – gyakorlat
worldwide – világszerte
origin – eredet
preparation – elkészítés
certain – bizonyos
influenced by – hatott rá valami
ingredient – összetevő
spice – fűszer
to compile – összeállítani
culinary – kulináris
fusion cuisine – fúziós konyha
basil – bazsalikom
rosemary – rozmaring
staple – alapanyag, hozzávaló
seasoning – ízesítés, fűszerezés
dairy – tejtermék
caraway – kömény
marjoram – majoranna
bay leaf – babérlevél
cabbage rolls – töltött káposzta
meat stew – pörkölt