NOTW – Colosseum restoration project

alapfok

A 2013. októberi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. 

Colosseum felújítási projekt

A Colosseum-ot közel három évig állványzat borítja majd egy ambiciózus 25 millió eurós, a 2000 éves műemlék felújítását célzó projekt keretében, melynek költségeit Diego Della Valle milliárdos üzletember fedezi. Della Valle úr, a Tod’s cipőbirodalom tulajdonosa az ambiciózus tervről tavaly megállapodást írt alá a Római Városi Tanáccsal, reklám lehetőségekért cserébe.

A Colosseum már évek óta felújításra szorul. A múlt évben rendszeresen faldarabok és kövek hullottak az arénáról. A projekt első ütemében egy négyszintes állvány fedi majd 915 napig – két és fél évig – a műemlék boltíveit amíg az ősi amfiteátrum homlokzata és bejáratai megújulnak. Kulturális Örökségvédelmi tisztviselők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a műemlék a felújítás alatt is nyitva marad a közönség számára. Az új projekt során figyelembe veszik majd azokat a „dinamikus rezgéseket”, amelyek a tisztviselők félelmei szerint közel 40 cm süllyedést okoztak a műemlék déli oldalán. A felújítás lehetővé teszi egy látogatóközpont kialakítását a műemlék területén kívül, míg a harmadik ütemben a belső terület újul meg, illetve sor kerül az aréna alatti földalatti cellák, vagy más néven hypogeum átfogó felújítására.

Ornaghi úr kedden elmondta, hogy a kezdeményezés modellértékű lehet Olaszország más kulturális értékeinek védelme szempontjából is. „Ez nem csupán Róma és Olaszország érdekében történik, de azt is szimbolizálja, hogy Róma hogyan prezentálja magát a világban.” A szerződés szerint a Tod’s 15 évig jogosult használni a Colosseum logóját, illetve márkajelét megjeleníteni a műemléket meglátogató évi hatmillió turista által megváltott belépőjegyeken.

Della Valle úr kedden kitartott amellett, hogy nem áll szándékában óriási hirdetéssel letakarni a műemlék külsejét, és elmondta, hogy a támogatás létfontosságú volt Olaszország kulturális értékeinek jövőbeli védelme szempontjából. „Az a benyomásom, hogy ha jobban hasznosítjuk a rendelkezésünkre álló szépséget, életminőséget és a kormányzati kapcsolatokat, jobb lehetőségünk nyílik a fejlődésre és a foglalkoztatottság növelésére”, mondta Della Valle úr. 

Kapcsolódó anyagok