NOTW – Earthquakes shock New Zealand

középfok

A 2013. szeptemberi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Földrengés Új-Zélandon

Erős földrengések rázták meg Új-Zéland központját, otthonokat és egy hidat döntve romba, ekkor az irodákban dolgozók fedezék után tülekedtek a fővárosban.

Az első rengés, 6.5-ös magnitúdóval, kicsivel délután fél három után csapott le Seddon kis South Island-beli városkája közelében. Ezt éhány 5-ös és annál magasabb magnitúdójú utórengés követte.

Barbara Dunn, rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta, hogy az epicentrum közelében levő pár otthon súlyosan megrongálódott, összeomlottak kémények és beomlottak tetők is. Azt mondta, hogy összeomlott egy híd a 1-es autópályán, ahova kövek és törmelék is hullott, ez az út Seddon közelében levő forgalom fő útvonala. A rendőrség lezárta a főút egy szakaszát.

Sérültekről nem számoltak be a korai jelentések.

Wellingtonban, a fővárosban kiürítettek egyes épületeket, de van, ahol csak a rengés a tárgyakat verte le a polcokról. A rendőrség közölte, hogy sok embert a megakadt wellingtoni liftekből szabadítottak ki. Az első földrengés ideiglenesen lebénította a nemzeti tőzsdét is, ezt délután 3:45-kot indították újra.

Az amerikai Geológiai Szolgálat (U.S. Geological Survey) azt mondta, hogy az első földrengés epicentruma Wellingtontól 94 kilométerre volt nyugatra 10 kilométeres mélységben. A helyi hatóságok nem adtak ki cunamira fegyelmeztető jelzést. Egy hasonló erejű rengés, amely három héttel korábban rázta meg ugyanezt a környéket, eltörte a fő vízcsatornát, ablakokat zúzott be és lerombolt elektromos vezetékeket is.

Új-Zéland része az ún. csendes-óceáni „Tűzgyűrű”-nek, ahol rendszeres a szeizmikus aktivitás. Egy súlyos földrengés Christchurch városában 2011-ben 185 halálos áldozatot követelt, és elpusztította a belváros jelentős részét.

Kapcsolódó anyagok