Egyetlen brit család karácsonyi vacsorája sem lehet teljes a hagyományos "Christmas pudding" nélkül. Az aszalt gyümölcsöket, fűszereket és dióféléket tartalmazó édesség eredeti receptje a királyi család Sandringham birtokáról származik.
A pudding alapját december első vasárnapjá¡n, az úgynevezett ’Stir-up-Sunday’ napon készítik el. Ekkor a hagyomány szerint a család minden tagja megkeveri az édesség alapját, mégpedig csukott szemmel és keletről nyugati irányba, keverés közben kívánva valamit. Ezek után megsütik, majd hűvös helyen tárolják Karácsony napjáig, amikor egy gőzölés után a vacsora méltó lezárásaként az asztalra kerül.
A süteményt magyalággal díszítik, leöntik forró brandy-vel, majd meggyújtják, hogy így ijesszék el az ártó szellemeket. Egy másik népszerű szokás szerint egy ezüstpénzérmét sütnek bele, és aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben. Tálaláskor brandy-vel ízesített vajjal (brandy butter), tejszínnel vagy vanília sodóval szokták még gazdagabbá tenni ezt a tipikus karácsony finomságot.
Traditional Christmas Pudding Recipe – easy:)
Serves: 4-6
Pudding ingredients:
• 50g butter
• 50g plain flour (sima liszt)
• Half a teaspoon of mixed spice (vegyes fűszerek – karácsonyi:)
• 75g white breadcrumbs (zsemlemorzsa)
• 100g soft dark brown sugar
• 150g sultanas (nagy szermű mazsola)
• 75g raisins (hagyományos mazsola)
• 50g dates (datolya)
• 50g cherries (meggy)
• 125g currants (ribizli)
• 25g coarsely chopped peel (durvára vágott narancshéj)
• grated rind and juice of half lemon (reszelt héja és leve egy fél citromnak)
• 2 eggs
• 2 tablespoon treacle (melasz)
• 1 tablespoon golden syrup (méznél sűrűbb, karamell izű melasz)
• 50ml orange juice
• 50ml apple juice
Preparation:
Sieve (szitál) all the dry ingredients together and mix well. Stir in (belekever) all remaining (megmaradó) ingredients until completely mixed. Lightly grease (enyhén kizsíroz) a half litre pudding basin (puding forma) and fill with the mixture. Cover with cling film (folpack) and make a slit (hasíték/vágás) in the top to allow steam to escape (hogy a gőz eltávozhasson). Cook on microwave high for 10 minutes. Allow to stand (hagyd állni) for 10 minutes after cooking. Sprinkle (megszór) with brandy and serve.