Short Story Contest … avagy játssz velünk és nyerj! Közben pedig gyakorold az angolt is!

Tedd próbára te is a tudásod, és nyerj értékes nyereményeket, miközben angolozol is! Itt a LanguageCert Short Story Contest vetélkedője!

Kedves Nyelvtanulók, Kedves Diákok,

Nyáron is rendkívül fontos az angoltanulás, a készülés és a teljesítmény-visszajelzés, és azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél többen szeressétek meg az írást, amellyel egyúttal egy óriási lépést tesztek a sikeres nyelvtanulás és a nyelvvizsga felé is.

Az íráskészség fejlesztését a versenyzés élményével vegyítve szervezzük a nyári 6 héten át tartó Short Story-írás versenyt (június utolsó hete és augusztus közepe között), amelyre a nevezés és regisztráció teljesen ingyenes. Sőt, értékes és hasznos nyereményekkel várunk benneteket hetente, hogy ezzel is motiváljunk benneteket a versenyzés és az írás örömének megélésére. 

Regő Artúr, LanguagCert

Hogyan dől el, ki lesz a nyertes?

A verseny 6 héten át tart, és a nyertes a legtöbb pontot összegyűjtött versenyző lesz. Tehát érdemes minden héten részt vennetek, mivel csak 1-2 hét pontszámaiból nem tud összejönni túl sok pont, még ha nagyon jól is írtok meg egy-egy feladatot.

Milyen feladatok lesznek?

Minden héten más-más feladattal várunk benneteket, így nem fog hiányozni a kellő változatosság az izgalmakhoz.

Miért hasznos számodra a visszajelzés?

A beküldött short story-kat a LanguageCert értékelési szempontjai és pontozási skálája alapján LanguageCert értékelők pontozzák a Feladatmegoldás, a Nyelvtan helyessége és változatossága/választékossága, a Szókincs változatossága/választékossága, valamint a Szövegépítés és Koherencia hivatalos LanguageCert kritériumok alapján. Short story-ról lévén szó beemeltünk egy Kreativitás szempontot is, a verseny kedvéért, és hogy jutalmazni tudjuk a képzelő- és alkotóerőtöket (ami az éles vizsgadolgozatok értékelésének nem része). A pont alapú visszajelzésből látni fogjátok, hogy az általatok előállított szövegre hány pontot kapnátok egy adott értékelési szempontra, ha ugyanolyan szövegminőséggel írnátok meg egy vizsgadolgozatot is.

Ha elmúltál 13 éves, szeretnél sikeresen nyelvvizsgázni B2 vagy C1 szinten az elkövetkező egy évben, van heti 2-3 órád short story-t írni minimum 1 héten, vagy maximum 6 héten keresztül, akkor szeretettel várunk a résztvevők között.

Mit kell tennetek?

Regisztráljatok a versenyre a writingcontest.languagecert.hu oldalon (ahol egyébként több fontos információt is találtok a heti nyereményekről és a fődíjról is) és amikor készen álltok a Short Story megírására, nyissátok meg a Feladatok oldalt. Vigyázzatok, mert az oldal megnyitása után csak akkor tudtok visszalépni, ha nem kezdtetek el írni. Ha már elkezdtétek az írást, akkor be is kell fejeznetek a megadott időkereten belül, mivel nem fogtok tudni visszalépni a feladathoz.  

És íme néhány tipp, egy sikeres Short Story megírásához, amivel már neki tudtok állni a verseny-feladatoknak:

You may be asked to write a short story for a student magazine or for a competition. Sometimes you will be given one sentence from the story and instructed to use this as the first line or last line. Don’t change the sentence in any way.

Use your imagination. Your story should be original so your reader will want to finish the story to find out what happens.

Work out the plot carefully before you start to write.

It is usually easiest to write a story which is based on your own experience, but don’t be afraid to change the details slightly or invent new parts if this helps to make the story more interesting.

Keep it simple. Don’t make the plot too complicated or far-fetched. A simple plot with few characters is usually better than a complicated plot with lots of characters.

Divide your story into clear paragraphs.

Recount events in chronological order where possible and use a good range of narrative tenses.

Use direct speech for what your characters say.

Use linking words to sequence events and to signal time changes.

Use vivid vocabulary to make your story interesting. Try to use words that paint a picture for your reader.

Short stories require informal or neutral language – the important thing is to have a story that keeps the reader interested.

Give your story a title.

Check your writing for errors when you have finished.

Organise your ideas:

Read the writing task below.

A student magazine has asked readers to send in short stories with the title ‘The best thing that’s ever happened to me’.

Write your story.

It doesn’t matter what you write about: It may be easier if you write from personal experience, but if you have a good imagination, use it! For example, you could write about passing your driving test.

Look at how these questions might apply to the idea of passing your driving test:

WHAT is the best thing? passing your driving test

WHY is it so important to you? now I can go and see my girlfriend, who has moved to another town

WHO is involved in the story? me, the examiner, my girlfriend

WHEN did it happen? hot, sunny day last summer

WHERE did it happen? in Athens city centre, in the rush hour

HOW did you pass the test? with difficulty, because I’m not so good

When organizing your ideas, think in terms of blocks or paragraphs.

Forrás: Dr. Szabó Péter, Libra Books Idegennyelvű Könyvesbolt