NOTW – British sperm donor may have fathered 600 children

középfok
A 2012 májusi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

Egy brit sperma donor saját klinikáján 600 gyereket nemzhetett

Lehetséges, hogy egy brit tudós akár 600 gyermeket nemzett egy, a feleségével elindított sperma donor program keretében, állítja két férfi, akik rájöttek, hogy mindketten a tudós biológiai fiai. Bertold Wiesner és felesége Mary Barton az 1940-es években alapította a londoni klinikát, és körülbelül 1500 gyermek fogamzásában segítették a hozzájuk forduló nőket.

Egy kanadai dokumentum filmes – Barry Stevens – és egy londoni ügyvéd – David Gollancz –  által végzett kutatás szerint Dr. Wiesnertől származik a klinikán leadott összes sperma kétharmada.

A Sunday Times szerint Gollancz kutatása rámutat, hogy Dr. Wiesner az 1940-es évek elejétől az 1960-as évek közepéig rendszeresen adott spermát a klinikának. “Óvatos becslésszerint 20 alkalommal adhatott spermát évente”, mondta Gollancz. “Az élve születések számának standard értékekkel történő meghatározása szerint, figyelembe véve az ikerszületések és vetélések eseteit, úgy becsülöm, hogy Dr. Wiesner 300 – 600 gyermek fogamzásáért felelős.”

A kérdéses klinika sok vitát váltott ki azt követően, hogy olyan vádak érték, hogy kisszámú intelligens donort használtak, akik Dr. Wiesner és felesége barátai voltak. 2001-ben derült fény arra, hogy Derek Richter neuro-kémikus több mint 100 gyermeket nemzett a klinikán fogant gyermekek közül.

Stevens és Gollancz úgy vélik, hogy az 1940-es és 50-es években tapasztalt donorhiány miatt kellett Bartonnak a férje által adott mintákra hagyatkozni, hogy a klinika tovább üzemelhessen, és minthogy Dr. Wiesner kutatta fel a többi donort, sikerült meggyőznie feleségét arról, hogy a minták nem létező donoroktól származtak.

Dr. Wiesner és felesége azóta elhaláloztak miután többek közt egy felsőházi főnemes részéről folyamatos kritikák érték az általuk folytatott gyakorlatot, “Belzebub művének” nevezve azt, illetve akkoriban Geoffry Fisher, a Canterbury érsek is a klinika törvényen kívül helyezését indítványozta.

forrás: Mirror