NOTW – Smartphone and email users under mass surveillance

Hallgasd meg a 2012 januári szám 6. oldalán olvasható cikket. A szöveg fordítását is megtalálod itt.

Az okostelefont és e-mailt használók “tömeges megfigyelés alatt állnak” állítja a WikiLeaks

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange szerint az okostelefonokat és e-mailt használók a „tömeges megfigyelési iparág” miatt „komoly gondban vannak”. A WikiLeaks 150 olyan szervezetet sorolt fel, amelyek állítása szerint a telefonokat nyomkövető eszközként tudják felhasználni, illetve amelyek képesek üzeneteket elfogni és beszélgetéseket lehallgatni. Az összegyűjtött telekommunikációs információt aztán eladják, mondta Assange. A módszerek jogszerűek, de „diktatórikus megfigyelő államhoz” vezetnek, tette hozzá.

„Önök közül kinek van iPhone-ja? Kinek van itt BlackBerry-je? Ki használ Gmail-t? Mindannyian komoly bajban vannak”, mondta Assange a City University-n tartott sajtótájékoztatón. „A valóság az, hogy a hírszerző vállalkozások jelenleg értékesítenek világszerte ezekre a termékekre gyártott tömeges megfigyelési rendszereket a kormányok számára.”

Állítása szerintaz Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika és Kanada vesz részt a „kémrendszerek” fejlesztésében, és ezeket az eszközöket „diktátoroknak, és demokratikus államoknak egyaránt eladják annak érdekében, hogy azok az egész lakosságot megfigyelés alatt tartsák.” Assange elmondta, hogy a WikiLeaks a spyflies.org weboldallal közösen 287 dokumentumot adott ki ezekről a cégekről a „tömeges megfigyelési iparág ellen indított támadás keretében”. Assange hozzátette, hogy az általa üzemeltetett weboldal „fényt derít erre az évi több milliárd dolláros titkos iparágra, amely 2001. szeptember 11 óta virágkorát éli.”