NOTW – Two Hungarian nationals arrested for eBay scam

Hallgasd meg a 2012 januári szám 5. oldalán olvasható cikket. A szöveg fordítását is megtalálod itt.

Két magyart tartóztattak le eBay-es csalásért

Két Magyar nemzetiségű személyt tartanak fogva óvadék ellenében történő szabadon bocsátás lehetősége nélkül azért, mert feltehetőleg olyan online csalásokat folytattak, melynek keretében a tulajdonosok tudomása, illetve hozzájárulása nélküljárműveket bocsátottak árverésre.

Lendvai Zsoltot (25) és Somodi Enikőt (29) kedden tartóztatták le egy olyan nyomozást követően, amelynek során a Boston-i rendőrséget egy olyan férfi kereste meg, aki elmondta, hogy az autóját a népszerű aukciós oldalon, az eBay-en kínálták eladásra; ugyanakkor mint elmondta, ő nem adott engedélyt az autó elárverezésére.

A Speciális Nyomozati Osztály detektívjei kiderítették, hogy Lendvai és Somodi feltehetőleg több bankszámlát is nyitottak Bostonban, amelyekre az ország minden részén élő emberekkel több százezer dollárt utaltattak a fiktív járművek ellenértékeként.

A további nyomozás kiderítette, hogy a számlákat hamis portugál és görög útlevéllel nyitották. Miután az összegek beérkeztek a számlákra, azokat tengerentúli számlákra utalták át.

A rendőrség fényképeket küldött a gyanúsítottakról a bankoknak azon a területen, ahol úgy vélték, hogy a gyanúsítottak bankszámlákat nyitottak. A Kenmore Square-i Sovereign Bank alkalmazottai vették fel kedden a kapcsolatot a rendőrséggel, és jelentették, hogy az egyik gyanúsított – Lendvai – egy hamisnak tűnő görög útlevéllelpróbált meg számlát nyitni. A rendőrök kiérkeztek a helyszínre, és letartóztatták Lendvait. Somodit ezután nem sokkal fogták el a Boston-i Buckminster Hotelben.

Mindkét vádlottat óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül tartják fogva, és az eljárás Magyar tolmács részvételével folyik. A következő bírósági tárgyalást December 15-ére rendelték el. A nyomozás továbbra is “nagyon aktív” marad, mondta a Suffolk-megyei körzeti védőügyvéd, Daniel F. Conley. A Boston-i rendőrség a Suffolk-i ügyészekkel, az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámrendészetével, illetve más Boston-i és tengerentúli hatóságokkal is együttműködik.