2010 július – News of the World – Pedal-powered police car tackles crime slowly

középfok
Hallgasd meg a 2010 júliusi magazin 10. oldalán található rövid hír audió változatát!

Pedálos rendőrautó üldözi a bűnt, de lassan
A rendőrautók összehasonlításában ez a pedál erőforrású panda inkább alkalmas nagyik által elkövetett lopások felgöngyölítésére, mint nagysebességű üldözésre. PC Keith Waller tervező elismeri, hogy gépecskéjével nem igazán fognak majd el sok bűnözőt – „a járókereteseken kívül”. Ugyanakkor kitart amellett a véleménye mellett, hogy az ötsebességes 35 km/h sebességre képes go-kart segített a Hampshire-i Ringwood-ban letörni az antiszociális viselkedési formákat. PC Waller tizenéveseket toborzott, akik segítettek megépíteni az 1,000 £ értékű Z Autót, amely július 11-én indul majd a Ringwood-i Brit Pedálos Autó Nagydíjon.
„A fiatalok bevonása ad nekik valamit, amire összpontosíthatnak ebédidőben, vagy iskola után, és így nem antiszociális módon viselkednek.” – mondta PC Waller. „El tudom érni a diákokat, így téve számukra megközelíthetőbbé a rendőrséget. Ettől vagányabbnak látszom, mindannyian jól érezzük magunkat, és a gyerekek odajöhetnek hozzám beszélgetni.
Vagányabb? Nos, lehet. „Az emberek Plodhoz hasonlítottak Noddy rajzfilmből, de ezt én helyes módon értelmezem.” – mondta PC Walter. „Ez csak egy kis móka”.
Az elemes meghajtással kiegészített autó a Hampshire-i rendőrségi istálló színeit viseli, van egy szirénája, és az elejére egy görgőt helyeztek, amely megvédi a sofőrt – a kevés valószínűséggel bekövetkező – ütközés esetén. A pedálos autó nagydíj egy kétórás kitartást igénylő verseny egy versenypályán. „Várom a versenyt, de nem várom magam nyertes befutónak – nem vagyok egy Lewis Hamilton.” – mondta PC Waller. És aztán? „Nem tervezzük, hogy járőrözéshez használnánk az autót … nem lenne túl hatékony a bűnözők üldözésében.”