Húsvéti recept Hampuk Zsolttól

Áprilistól minden hónapban Hampuk Zsolt chef tanít nekünk valami finomat főzni. Ezeket a recepteket angolul az aktuális magazin recept rovatában találod meg! Az áprilisi magazin 14. oldalán angol nyelven is találsz Zsolttól egy receptet, a kakukkfüves nyúlgerincet sonkával töltött burgonyával. Mielőtt a receptekre térnénk, ismerkedjünk meg Zsolttal. Hampuk Zsolt a konyhaművészet szerelmese. Szívvel-lélekkel főz, és büszke hazánk gasztronómiai értékeire. A fél világot bejárta és minden kultúra főzőtudományából folyamatosan merít ihletet. Hong Kongban 1 évig az egyik legnevesebb magyar luxus étterem chefje volt. Hazánkban létrehozta a private chef szolgáltatást. Ő és csapata akár a saját otthonunkban is luxuséttermi színvonalon kényezteti vendégeink gasztronómiai kívánságát. Hampuk Zsolt gyakran feltűnik az RTL KLub Reggeli műsorában is. De rendszeresen kaphatunk tőle ételekkel kapcsolatos tanácsokat Twitteren is (twitter.com/zsolthampuk). Még többet megtudhatunk Zsoltról és csabatáról a www.privatechef.hu oldalon.

Rozmaringos báránygerinc vajon párolt fokhagymás paszternákkal friss fűszer mártással.

Hozzávalók 4 személyre:

1,6 kg Csontos újzélandi bárány gerinc (Franch Rock)
20 g friss rozmaring leveleire tépve és finomra vágva
15 szál snidling apróra vágva
10 szál kakukkfű leveleire tépkedve
4 gerezd fokhagyma tisztítva és összezúzva
1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva
Só frissen őrölt tarka bors
150 g vaj
3 dl tejszín
800 g paszternák megtisztítva

A bárányt megmossuk és sóval, borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel bedörzsöljük. Serpenyőben, kevés vajon minden oldalát 30-40 mp-ig sütjük (ezzel bezárjuk az értékes nedveket a húsba), majd 130 °C-os sütőben készre sütjük (40 perc). Ez alatt a paszternákot ceruza vastagságú 5 cm hosszú hasábokra vágjuk és a serpenyőben kevés vajon, fokhagymával, kis lángon pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük, és akkor vesszük le a tűzről mikor már nagyon visszagyengült, de még roppanós.Egy kis lábosba felolvasztjuk a vaja, beledobjuk a friss fűszereket és a borsot, elkeverjük. Mikor felhabzott hozzá öntjük a tejszínt, sóval ízesítjük és összeforraljuk a mártásunkat. Tálaláskor a mártást külön kínáljuk.