Hot Cross Buns – hagyományos angol húsvéti recept

alapfok
Olvasd el a hagyományos húsvéti sütemény, a Hot Cross Bun történetét és receptjét, majd nézd meg a videón, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a kalácshoz hasonló ételt.

Hot Cross Buns

A hot cross bun is a spiced sweet bun made with currants or raisins, marked with a cross on the top, and traditionally eaten on Good Friday in the British Isles, Australia, New Zealand, South Africa, Canada, and India. The buns mark the end of Lent and the different parts of the hot cross bun have a certain meaning, including the cross representing the crucifixion of Jesus, and the spices inside signifying the spices used to embalm him at his burial.

There are many stories that indicate hot cross buns were baked on Good Friday for superstitious reasons. One tale states that buns baked on this day and hung from the rafters of a home would ward off evil spirits in the coming year. Another version mentions that sharing the bun with a loved one guarantees friendship in the coming year.

Place 50 g butter and the

zest of 1 orange in 175 ml of milk. Gently heat and melt the butter.

Place 400 g bread flour, 50 g caster sugar, 450 g dried mixed fruit, ½ tbsn of ground mixed spice, a pinch of salt and one 7 g sachet of easy blend yeast in a bowl

Pour the warm milk mixture into the bowl and add 1 beaten egg. Mix well and knead the mixture until it is smooth and elastic. (5 mins by machine with dough hook or 15 mins by hand.)

When the dough is soft, silky and elastic, place in an oiled bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place for 2 hours or until doubled in size

When fully risen, take the dough out and ’knock it back’. This simply means kneading the dough again by hand for 5 minutes. Divide the dough into 16 equal pieces and roll them into ballsMark a cross in each ball and place on a greased tray. Cover with a damp cloth and leave for 40 minutes. 

Brush the risen buns gently with a beaten egg. Mix together 3 tbsn of flour, 1 tbsn of sugar and 2 tbsn of water to make a thick pasteCarefully dribble 2 lines over the buns to form a cross

Bake in pre-heated oven for 15-20 mins. When the buns come out of the oven, mix together 1 tbsn of sugar and boiling water and brush the glaze over the buns.

 

Vocabulary

spiced

fűszeres

currants

bogyós gyümölcsök

Good Friday

nagypéntek

Lent

nagyböjt

crucifixion

keresztrefeszítés

to embalm

bebalzsamozni

burial

temetés

superstitious

babonás

rafter

gerenda

to ward off

távoltartani, elűzni

evil spirits

gonosz szellemek

zest of an orange

egy narancs reszelt héja

gently

finoman, lágyan

to heat

melegíteni

to melt

olvadni, olvasztani

caster sugar

kristálycukor

dried mixed fruit

asztalt/szárított vegyes gyümölcs

ground mixed spice

őrölt fűszerkeverék

pinch of salt

csipet só

one 7 g sachet of easy blend yeast

egy 7g-os zacskó könnyen összedolgozható élesztő

bowl

tál

beaten egg

felvert tojás

to knead

dagasztani, gyúrni

smooth

sima, egyenletes, csomómentes

elastic

rugalmas

dough hook

konyhai robot dagasztószára

silky

selymes

oiled

olajozott

Cover with a damp cloth!

Takard le egy nyirkos konyharuhával!

doubled in size

megduplázódott a mérete

fully risen

teljesen megkelt

to divide

elosztani

equal pieces

egyenlő részek

to roll sth into balls

golyóvá gyúrni/formázni

to mark a cross

egy keresztet formázni rá

greased tray

kizsírozott tálca/sütőlap

to brush

megkenni

thick paste

sűrű massza

carefully

óvatosan

to dribble

csepegni, csepegtetni

to form a cross

keresztet formázni

pre-heated oven

előmelegített sütő

to brush the glaze over the cake

rákenni a mázat a sütire

Kapcsolódó anyagok