Bemutatjuk Őfelsége, II. Erzsébet királynő új magyarországi nagykövetét

alapfok

Bemutatkozik Iain Lindsay, az Egyesült Királyság új magyarországi nagykövete. 

Her Majesty’s new Ambassador to Hungary

Her Majesty`s new Ambassador to Hungary HE Mr Iain Lindsay OBE presented his Letters of Credence to HE Mr János Áder, the President of Hungary accrediting him as Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the United Kingdom to Hungary on Wednesday 30 March 2016 at the Sándor Palace.

On this occasion Ambassador Lindsay said:

“It is a great pleasure and an honour for me to have presented my Letter of Credence. I hope that as the Ambassador of the United Kingdom to Hungary, I can contribute to the further strengthening of bilateral relations between our nations and people, as friends and allies.”

source: www.gov.uk

Egy kis érdekesség:

A Brit Birodalom Rendje (The Most Excellent Order of the British Empire) 1917. június 4-én V. György király által alapított brit lovagrend. A rendnek öt polgári és katonai fokozata van, a legmagasabb rangútól a legalacsonyabbig ezek a következők:

– Knight Grand Cross (GBE) vagy Dame Grand Cross (GBE) – lovag nagykereszttel

– Knight Commander (KBE) vagy Dame Commander (DBE) – lovagparancsnok

– Commander (CBE) – parancsnok

– Officer (OBE) – tiszt

– Member (MBE) – tag.

Csak a két legfelsőbb fokozat jár a lovagi cím megszerzésével, mely megtiszteltetés lehetővé teszi a kitüntetettnek a neve előtt a „Sir” (férfi esetén) vagy „Dame” (nő esetén) előtag használatát. A Nemzetközösséghez nem tartozó állampolgárok tiszteletbeli lovagi címeket kapnak, mely lehetővé teszi számukra a nevük utáni rövidítések használatát, de nem a nevük előtti címet. Ezek a tagok a rend tiszteletbeli tagjaként vannak számontartva és nem számítanak bele az egyes fokozatokhoz tartozó létszámkorlátba, ahogy a teljes tagok.

Létezik egy kapcsolódó British Empire Medal (Brit Birodalom Érdemérme), melynek kitüntetettjei nem tagjai a rendnek, de mégis hozzá köthetők. Ezt az érdemérmet többé már nem adományozzák az Egyesült Királyságban és alárendelt területein, de a Cook-szigeteken és néhány más nemzetközösségi országban igen.

A rend jelmondata „Istenért és a Birodalomért” („For God and the Empire”). Ez a legújabb a brit lovagrendek közül, s több tagja van, mint bármely másiknak.

source: Wikipedia 

Vocabulary

Ambassador

Nagykövet

OBE

tiszt (pontos definíciót lásd a leckében)

letters of Credence

megbízólevél

to accredit somebody as

megbízólevéllel ellátni/ kinevezni  valakit

Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary

Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövet

on this occasion

ebből az alkalomból

pleasure

öröm

honour

megtiszteltetés

to contribute to

hozzájárulni valamihez

strengthening of

valaminek a megerősítése

bilateral relations

kétoldalú kapcsolatok

allies

szövetségesek

Kapcsolódó anyagok