Kell egy szótár – de milyen?

... de mitől jó egy szótár? Milyen fajtái vannak? Mitől különbözik az egyik szótár a másiktól? Melyiket válasszam? ... és hogy kellene használni?

Aligha kérdőjelezhető meg, hogy a nyelvtanulás elengedhetetlen kelléke a jó szótár. De mitől jó egy szótár? Milyen fajtái vannak? Mitől különbözik az egyik szótár a másiktól? A különböző szótárak kinek készülnek? Melyiket válasszam? És hogy kellene használni?

Szótártípusok

A hagyományos szótárak papíralapúak, ABC sorrendben tartalmazzák a szavakat és sok fontos információt tartalmaznak a szavak használatáról. A nyelvtanulóknak készült kötetek külön figyelmet fordítnak azokra a szavakra, amelyek általában problémát okoznak az angol nyelv tanulásánál. A képes szótárak általában a fiatalabb nyelvtanulók részére készülnek, és a szavakat témák szerint csoportosítva jelenítik meg ilusztrációkkal. Vannak tematikus szótárak, amelyek egy-egy tudományágra fókuszálnak, pl. kereskedelmi vagy egészségügyi szótár. Vannak olyan szótárak, amelyek kifejezetten az amerikai, ausztrál, vagy kanadai angolra szakosodnak, amik persze azoknak érdekesek, akik ezekről az országokról szeretnének többet megtudni, hiszen a szótár egyúttal rengeteg kulturális információt is tartalmaz.

A kétnyelvű szótárak használatától gyakran tanácsolják el a nyelvtanulókat, és inkább az egynyelvű szótárak használatát ajánlják a tanárok. Ugyanakkor van számtalan olyan helyzet, amikor a nyelvtanuló a kétnyelvű szótárhoz fordul, és ha az mindig kéznél van és elérhető az okostelefonon, akkor használni fogja. Nem árt ezért áttekinteni, milyen esetekben érdemes a kétnyelvű szótárhoz nyúlni, és milyen előnyei vannak. A kezdő nyelvtanulóknak nagy biztonságot nyújt, hogy a rengeteg ismeretlen szó fordítását megkapja, és mivel általában a szavak  alapjelentését tanuljuk meg először, ennek nincs is nagy veszélye. Középhaladóknál már mindenképpen javasolt, hogy megismerkedjenek az egynyelvű szótárakkal, különösen a nyelvtanulóknak készült kiadványokkal. Felsőfokú szinten, vagy szakmai nyelvhasználat esetén szinte kizárólag fordításnál ajánlatos a kétnyelvű szótár használata, de sokszor ilyenkor már a saját magunk készítette szószedetekkel dolgozunk.

A szavak jelentése nyilván az elsődleges oka annak, ha a nyelvtanuló a szótárért nyúl. Nem mindig egyszerű kitalálni a sok felsorolt jelentés közül, hogy melyik illik a kontextusba, ezért minden szótár használ rövidítéseket, ikonokat, amelyek segítenek az eligazodásban. Hasznos tudni, hogy a kikeresett szó milyen szófajú, milyen más szavakkal jelenik meg legtöbbször, illusztrálva egy példamondattal. A szótárakban jelzések mutatják meg, hogy egy szót formális nyelvben használnak inkább, vagy esetleg pont fordítva, inkább szlengben, milyen nyelvterületen jelenik meg, van-e rendhagyó nyelvtani alakja, és hogyan kell kiejteni. A kontextus alapján a nyelvtanuló jó eséllyel fogja tudni kiválasztani a megfelelő jelentést, csakúgy, mint az egynyelvű szótáraknál.

A méret a lényeg!

Egyre több nyelvtanuló számára egyértelmű, hogy ha egy ismeretlen szóval találkozik, akkor az okostelefonjára feltöltött, vagy az online elérhető szótárban azonnal megnézi. Nincs cipekedés, nincs keresgélés, nincs az ABC mormolása, csak beüti a keresett szót és jön a meghatározás vagy a fordítás. Remek.

Az online szótárak óriási és vitathatatlan előnye az, hogy a szavak kiejtését meg lehet hallgatni. Nem kell a fonetikus átírást megtanulni ahhoz, hogy a szót ki tudjuk mondani, mert ez rendelkezésre áll. A kiejtés gyakorlásánál ez nagyon hasznos lehet.

Az online szótárak segítenek abban is, hogy könnyen elérhetőek az egy-egy szóhoz tartozó rokonértelmű szavak vagy ellentétek, esetleg a szóból képzett más szófajú szavakra mutatnak. Így a nyelvtanuló egy teljesebb képet kap a szóról, szócsaládról, a szavak képzéséről, a nyelv működéséről.

Bár nagyon fontos, hogy nyelvtanuláskor megpróbáljuk a szavak jelentését a szövegkörnyezetből kitalálni, mégis vannak olyan helyzetek, amikor fontos, hogy egy jó szótár a kéznél legyen, és használni is tudjuk. Mert szavakat tanulni fontos, jó és izgalmas!

Az Akadémiai Kiadó és az Angoltanárok Nemzetközi Egyesülete (IATEFL–Hungary) harmadik éve hirdeti meg játékos tanulmányi versenyét általános iskola felső tagozatos, valamint középiskolás diákok és tanáraik számára. A szótárkészítő Országh László emlékére rendezendő verseny célja, hogy szemléltesse a megfelelő kétnyelvű szótárak használatának előnyeit, valamint felhívja a figyelmet a kétnyelvű szótárakban rejlő sokszínű tanulási-tanítási lehetőségekre. A feladatokat a versenyzők online végzik el, és ezáltal kipróbálják és felfedezik a szótárak nyújtotta lehetőségeket.

10 gyakorlat szótárhasználathoz:

1.     Keressük ki pár nehéz szó helyesírását.

2.     Rendezzünk ABC sorrendbe egy 10 szóból álló listát.

3.     Nyelvtani gyakorlásként megkereshetjük a rendhagyó igék múlt idejű alakjait.

4.     Az online szótár lehetőséget ad arra, hogy olyan szavakat kereshetünk, amik egy bizonyos módon végződnek, pl. – ment, – ation

5.     Megismerkedhetünk olyan szavakkal, amelyeket csak bizonyos nyelvterületen használnak pl. Ausztráliában, Kanadában, vagy Írországban.

6.     Hallgassuk meg az online szótárban egyes szavak brit, illetve amerikai kiejtését, pl. city, cough, turbine

7.     Találjuk meg a szótárban, mit jelentenek ezek a rövidítések: adj., n., C.

8.     Keressük ki, melyik szavakkal jelenik meg legtöbbször egy-egy szó, pl. power

9.     Keressünk egész szócsaládokat könnyen, úgy hogy egy szónak csak az első részét adjuk meg,  majd egy csillagot teszünk utána – így megkapjuk a szótőből képzett más szófajú tagjait is a családnak, pl. conclude, conclusion, conclusive, conclusively.

10.  Szójátékok: nézzük meg, hogy a szótárnak online vagy mobil változata tartalmaz-e a szavakra épülő szójátékokat. Ha igen, ezek kiválóan alkalmasak az idegennyelvi szókincs bővítésére. Hajrá!

összeállította: Tartsay Nóra

Kapcsolódó anyagok