Szia !
Már csak pár nap a húsvét? Neked van valami különleges, vagy családi recepted, amit ilyenkor szoktál elkészíteni? Én tavaly megpróbáltam kalácsot sütni, de katasztrofális lett, mivel a receptben csak annyi volt írva, hogy adjunk hozzá egy mk. sót. Namármost ki a fene gondolta, hogy az mokkás kanalat jelent, és nem mer?kanalat…. Hát én nem! Képzelheted, hogy milyen szuper íze lehetett:-)
Ha van kedved, nézd meg a konyhaoldalunkat is, a www.5perckonyha.hu website-ot, ahol számos húsvéti videóreceptet is találsz (magyarul). Nézd meg például Zsuzsa húsvéti kalácsreceptjét itt: http://5perckonyha.hu/view_video.php?viewkey=649590b755372b040afa
Jó tanulást!
Üdv, Nóri
TRADITIONAL HOT CROSS BUNS
- Place 50 g butter and the zest of 1 orange in 175 ml of milk. Gently heat and melt the butter.
- Place 400 g bread flour, 50 g caster sugar, 450 g dried mixed fruit, ½ tbsn of ground mixed spice, a pinch of salt and one 7 g sachet of easy blend yeast in a bowl.
- Pour the warm milk mixture into the bowl and add 1 beaten egg. Mix well and knead the mixture until it is smooth and elastic. (5 mins by machine with dough hook or 15 mins by hand.)
- When the dough is soft, silky and elastic, place in an oiled bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place for 2 hours or until doubled in size.
- When fully risen, taken the dough out and ’knock it back’. This simply means kneading the dough again by hand for 5 minutes. Divide the dough into 16 equal pieces and roll them into balls. Mark a cross in each ball and place on a greased tray. Cover with a damp clothes and leave for 40 minutes.
- Brush the risen buns gently with a beaten egg. Mix together 3 tbsn of flour, 1 tbsn of sugar and 2 tbsn of water to make a thick paste. Carefully dribble 2 lines over the buns to form a cross.
- Bake in pre-heated oven for 15-20 mins. When the buns come out of the oven, mix together 1 tbsn each of sugar and boiling water and brush the glaze over the buns.
dough hook
traditional
|
hagyományos
|
beaten egg
|
felvert tojás
|
bowl
|
tál
|
bun
|
kalács
|
carefully
|
óvatosan
|
caster sugar
|
kristálycukor
|
Cover with a damp cloth!
|
Takard le egy nyirkos konyharuhával!
|
cross
|
kereszt
|
doubled in size
|
megduplázódott a mérete
|
dried mixed fruit
|
asztalt/szárított vegyes gyümölcs
|
elastic
|
rugalmas
|
equal pieces
|
egyenl? részek
|
fully risen
|
teljesen megkelt
|
gently
|
finoman, lágyan
|
greased tray
|
kizsírozott tálca/süt?lap
|
ground mixed spice
|
?rölt f?szerkeverék
|
oiled
|
olajozott
|
one 7 g sachet of easy blend yeast
|
egy 7g-os zacskó könnyen összedolgozható éleszt?
|
pinch of salt
|
csipet só
|
pre-heated oven
|
el?melegített süt?
|
silky
|
selymes
|
smooth
|
sima, egyenletes, csomó mentes
|
thick paste
|
s?r? tészta
|
To brush
|
megken
|
to brush the glaze over the cake
|
rákenni a mázat a sütire
|
to divide
|
eloszt
|
to dribble
|
csepeg, csepegtet
|
to form a cross
|
keresztet formáz
|
to heat
|
melegít
|
to knead
|
dagaszt, gyúr
|
to mark a cross
|
egy keresztet jelöl rá
|
to melt
|
olvad, olvaszt
|
to roll sth into balls
|
golyóvá gyúr/formáz
|
zest of an orange
|
narancs héj
|
|