2008.03.20 – Süssünk kalácsot!

5 perc Angol online magazin 2008 március 20. Szia  ! Már csak pár nap a húsvét? Neked van valami különleges, vagy családi recepted, amit ilyenkor szoktál elkészíteni? Én tavaly megpróbáltam kalácsot sütni, de katasztrofális lett, mivel a receptben csak annyi volt írva, hogy adjunk hozzá egy mk. sót. Namármost ki a fene gondolta, hogy az

5 perc Angol online magazin

2008 március 20.


Szia  !

Már csak pár nap a húsvét? Neked van valami különleges, vagy családi recepted, amit ilyenkor szoktál elkészíteni? Én tavaly megpróbáltam kalácsot sütni, de katasztrofális lett, mivel a receptben csak annyi volt írva, hogy adjunk hozzá egy mk. sót. Namármost ki a fene gondolta, hogy az mokkás kanalat jelent, és nem mer?kanalat…. Hát én nem! Képzelheted, hogy milyen szuper íze lehetett:-)

Ha van kedved, nézd meg a konyhaoldalunkat is, a www.5perckonyha.hu website-ot, ahol számos húsvéti videóreceptet is találsz (magyarul). Nézd meg például Zsuzsa húsvéti kalácsreceptjét itt:
http://5perckonyha.hu/view_video.php?viewkey=649590b755372b040afa

Jó tanulást!

Üdv,
Nóri

MAI LECKE

TRADITIONAL HOT CROSS BUNS
 

  1. Place 50 g butter and the zest of 1 orange in 175 ml of milk. Gently heat and melt the butter.
  2. Place 400 g bread flour, 50 g caster sugar, 450 g dried mixed fruit, ½ tbsn of ground mixed spice, a pinch of salt and one 7 g sachet of easy blend yeast in a bowl.
  3. Pour the warm milk mixture into the bowl and add 1 beaten egg. Mix well and knead the mixture until it is smooth and elastic. (5 mins by machine with dough hook or 15 mins by hand.)
  4. When the dough is soft, silky and elastic, place in an oiled bowl, cover with a damp cloth and leave in a warm place for 2 hours or until doubled in size.
  5. When fully risen, taken the dough out and ’knock it back’. This simply means kneading the dough again by hand for 5 minutes. Divide the dough into 16 equal pieces and roll them into balls. Mark a cross in each ball and place on a greased tray. Cover with a damp clothes and leave for 40 minutes.
  6. Brush the risen buns gently with a beaten egg. Mix together 3 tbsn of flour, 1 tbsn of sugar and 2 tbsn of water to make a thick paste. Carefully dribble 2 lines over the buns to form a cross.
  7. Bake in pre-heated oven for 15-20 mins. When the buns come out of the oven, mix together 1 tbsn each of sugar and boiling water and brush the glaze over the buns.

    dough hook
     

traditional

hagyományos

beaten egg

felvert tojás

bowl

tál

bun

kalács

carefully

óvatosan

caster sugar

kristálycukor

Cover with a damp cloth!

Takard le egy nyirkos konyharuhával!

cross

kereszt

doubled in size

megduplázódott a mérete

dried mixed fruit

asztalt/szárított vegyes gyümölcs

elastic

rugalmas

equal pieces

egyenl? részek

fully risen

teljesen megkelt

gently

finoman, lágyan

greased tray

kizsírozott tálca/süt?lap

ground mixed spice

?rölt f?szerkeverék

oiled

olajozott

one 7 g sachet of easy blend yeast

egy 7g-os zacskó könnyen összedolgozható éleszt?

pinch of salt

csipet só

pre-heated oven

el?melegített süt?

silky

selymes

smooth

sima, egyenletes, csomó mentes

thick paste

s?r? tészta

To brush

megken

to brush the glaze over the cake

rákenni a mázat a sütire

to divide

eloszt

to dribble

csepeg, csepegtet

to form  a cross

keresztet formáz

to heat

melegít

to knead

dagaszt, gyúr

to mark a cross

egy keresztet jelöl rá

to melt

olvad, olvaszt

to roll sth into balls

golyóvá gyúr/formáz

zest of an orange

narancs héj

 

C 2003-2008 | 5perc Csoport Kft. – Minden jog fenntartva
Amennyiben a kés?bbiekben nem kívánsz t?lünk további információt kapni, akkor csak egyszer?en kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.