2006.12.19 – TRADITIONAL CHRISTMAS PUDDING

  5 perc Angol online magazin 2006.december 19. :::VIDEO :::SZINTFELMÉR? ::: ON-LINE FELADATOK – új feladatok ::: ARCHIVUM ::: FORUM :::KÖNYV Szalai Nóri Ha bármilyen kérdésed vagy kérésed van kérlek bátran írj emailtinfo@5percangol.hu 5Perc Angol TV 1. Ray’s Pumpkin 2. PICK UP 3. DRIVING IN BUDAPEST Szia ! A hét a karácsonyi készül?dés jegyében telik

 

5 perc Angol online magazin

2006.december 19.

Szalai Nóri

Ha bármilyen kérdésed vagy kérésed van kérlek bátran írj emailt
info@5percangol.hu

5Perc Angol TV

1. Ray’s Pumpkin
2. PICK UP
3. DRIVING IN BUDAPEST
Szia !

A hét a karácsonyi készül?dés jegyében telik el szerintem mindenhol, így úgy gondoltam, hogy vegyünk át még néhány karácsonyi érdekességet ebben a pár napban. Ma olvashatsz egy rövid kis ismertet?t a híres angol karácsonyi édesség, a Christmas Pudding történetér?l, és a receptet is megtalálod a leckében.

Ha esetleg meg is sütnéd a sütit, akkor szívesen vállalkoznék a kóstoló szerepére, még sosem ettem ilyet! : – )

Ha pedig inkább a videók segítségével tanulnál, akkor nézd meg ?ket itt:

/?q=video

Az utolsó videó már le is tölthet?, hogy még jobban tudd gyakorolni az angolt!

Üdv,
Nóri

ui.: Ha tetszett a videó akkor küld tovább barátaidnak is:)

MAI LECKE

TRADITIONAL CHRISTMAS PUDDING

Christmas pudding is a brown pudding with raisins, nuts and cherries. It is similar to fruitcake, except that pudding is steamed and fruitcake is baked. Christmas pudding is served with custard or brandy butter. Brandy is often poured over the pudding, which is then set a light as it is carried to the table. The lights are turned off so people can see the flames.

Traditionally silver coins were hidden in it. A silver coin brought good fortune to whomever was lucky enough to find it when the pudding was cut.

History of the Christmas Pudding

The Christmas pudding known today began life as Christmas porridge called Frumenty, a dish made of wheat or corn boiled up in milk. As time went on, other ingredients, such as dried plums or prunes, eggs, and lumps of meat were added to make it more interesting. When cooked, it was poured into a dish. This pudding was called Plum Pudding. The name ‘Plum Pudding’ continued to be used even when people used raisins, currants, and sultanas instead of prunes.

The traditional time for making a Christmas pudding is on Stir Up Sunday at the beginning of advent. A proper Christmas pudding is always stirred from East to West in honour of the three Wise Men and traditionally made with 13 ingredients to represent Christ and His Disciples. Every member of the family must give the pudding a stir and make a secret wish.

Christmas Pudding Recipe

Ingredients
225g/8oz golden caster sugar
225g/8oz vegetarian suet
340g/12oz sultanas
340g/12oz raisins
225g/8oz currants
120g/4oz chopped candied peel
120g/4oz plain flour
120g/4oz fresh white breadcrumbs
60g/2oz flaked almonds
Zest of 1 lemon
5 eggs, beaten
1level tsp ground cinnamon
1level tsp mixed spice
1 level tsp freshly grated nutmeg
Pinch of salt
150ml/5fl oz brandy or rum

Mix together all the dry ingredients. Stir in the eggs and brandy and mix through well. Turn the mix into 4x1pint or 2×2 pint lightly-greased pudding basins. Put a circle of baking parchment and foil over the top of each basin and tie securely with string. Make a string handle from one side of the basin to the other so it’s easier to pick the basin out of the pan after cooking. Put the basins in a large steamer of boiling water and cover with a lid. Boil for 5-6 hours, topping the boiling water up from time to time if necessary. If you don’t have a steamer, put the basins in a large pan on inverted saucers on the base. Pour in boiling water to come a third of the way up the sides of the pudding bowls. Cover and steam as before. Cool. Change the baking parchment and foil covers for fresh ones and tie up as before. Store in a cool cupboard until Christmas Day. To serve the pudding on Christmas Day, steam for 2 hours and serve with brandy butter, rum sauce, cream or home-made custard.

GLOSSARY FOR THIS UNIT

as time went on

ahogy telt múlt az id?

candid peel

kandírozott narancshéj

caster sugar

extrafinom cukor (nagyon finomszem? porcukor)

corn

kukorica

currant

ribizli

custard

sodó

dish

étel, edény

dried plum

szárított szilva, mazsola

flaked almonds

mandula pehely

flame

láng

fresh white breadcrumbs

friss zsemlemorzsa (fehér)

freshly grated nutmeg

frissen reszelt szerecsendió

ground cinnamon

?rölt fahéj

ingredient

hozzávalók

lid

fed?

lump of sth

darab, cafat, darabka

mixed spice

vegyes f?szerek

parchment

pergament, süt?papír

pinch of salt

csipet só

plain flour

finomliszt

prune

aszalt szilva

pudding basin

pudding forma

raisin

mazsola

saucer

serpeny?

silver coin

ezüst pénzérme

steamed

g?zölt

suet

faggyú

sultana

ez is egy mazsolaféle

to boil up

felforral, felf?z

to bring good fortune

szerencsét hoz

to foil over

ráfóliáz

to hide, hid, hidden

eldug

to make a secret wish

titkon kívánni valamit

to pour over

ráönt

to set sth a light

meggyújt

to stir

kever, kavar

to top up the boiling water

újratöletni a f?z? vizet

wheat

búza

zest of a lemon

ciromhéj

http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/customs/Xmas/stirup.htm

 

 
Kattints ide, és rendeld meg Szalai Nóra "5 perc Angol Nyelvtan: Igeid?k" cím? könyvét!

 

AJÁNLOTT KÖNYV

A Kiegyensúlyozott  Babák és Nyugodt Mamák kézikönyve Angliában, és a világ számos más országában évek óta bestseller. Írója, Gina Ford, igazi vérbeli „nanny”, pályafutása során több, mint 300 kisbabát gondozott, és a saját tapasztalatai alapján alkotta meg a könyv gerincét alkotó napirendet, amely segítségével még a legproblémásabb és sírósabb kisbabát is rövid idõ alatt este 7-tõl reggel 7-ig alvó angyalkává lehet varázsolni!

A könyv nagy segítség minden újdonsült, és már többgyermekes szülõ számára is, hiszen a Gina Ford az általa kidolgozott napirendeket napról-napra, óráról-órára lebontva írja le, segítséget adva így azoknak a szülõknek is, akinek a kórházból való hazatérés utána nincs lehetõsége külsõ segítséget kérnie már gyakorlott szülõktõl, nagyszülõktõl. A napirend mellett a könyv praktikus segítséget nyújt minden sírást, alvást-altatást, szoptatást, cumisüvegbõl való etetést és elválasztást érintõ kérdésben, de megoldási javaslatokat ad olyan egészségügyi problémák megoldására is, mint például a mellduzzanat vagy a mellgyulladás.

A babagondozással kapcsolatos tudnivalókat teljesen egyedülálló módon bemutató könyv nem véletlenül bestseller évek óta a világ számos országában! Szívbõl ajánlom minden leendõ kismamának, kisbabás szülõnek és nagyszülõnek!

www.5percbaba.hu

HIRDETÉS – AJÁNLOTT NYELVISKOLA

Millennium Idegennyelvi Központ
1064 Budapest, Vörösmarty utca 45.
(Vörösmarty – Aradi sarok)
Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474
info@mlc2000.com , www.mlc2000.com
 |Amennyiben a késõbbiekben nem kívánsz tõlünk további információt kapni, akkor csak egyszerûen kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.
Kérlek, vegyetek le a listátokról!
 
2006 | 5perc Csoport Kft. – Minden jog fenntartva