NOTW – IKEA develops flat pack refugee camps

középfok

A 2013. októberi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. 

Az IKEA lapra szerelt MENEKÜLT TÁBOROKAT fejlesztett, amelyek a sátorvárosok helyébe léphetnek a katasztrófa sújtotta területeken

A svéd bútoróriás, az IKEA új területen terjeszkedik, a háborús övezetekben. Innovatív, lapra szerelt szükséglakásai révén most még a menekültek is megtapasztalhatják az IKEA saját összeszerelésű életstílusát. Jótékonysági szervezetével, az IKEA Alapítvánnyal a vállalat alternatívát dolgozott ki az alap menekült sátorra. Az új fejlesztés remélhetőleg világszerte elviselhetőbbé teszi majd a menekültek kétségbeejtő helyzetét.

Az IKEA más menekült-segélyező szervezetekkel együtt úgy véli, hogy a lapra szerelt táborok kínálhatnak megoldást a világ változó menekült populációi számára. Az új szerkezet napelemekkel, szigeteléssel van felszerelve, és plafonja olyan magas, hogy lehetővé teszi, hogy az emberek felálljanak benne. Paul Spiegel, az ENSZ Menekültügyi Szervezetének tisztviselője elmondta: ‘Ez a sátraknál jobb megoldás. Potenciálisan jobban ellenáll az elemeknek és az időjárásnak.’

Számos jelenlegi menekülttábor élettartama csupán hat hónap, aztán a nap, az eső és a szél következtében cserére szorulnak. Viszont a menekültek általában több évig tartózkodnak a táborokban. Az alapítvány társult az ENSZ Menekültügyi Ügynökségével (UNHCR) és Menekült Elhelyezési Szolgálatával, hogy a menekült családok számára jobb otthonokat tervezzen és építsen. Összeszerelés után az épület úgy néz ki, mint egy vászon barakk.

Az UNHCR becslése szerint 3,5 millió menekült, illetve a világ menekült népességének 10 százaléka él sátrakban, amelyek nagy részében a világításhoz nincs elektromos áram, és amelyek nem bírnak a hideg és a meleg elleni megfelelő szigeteléssel. Az IKEA napelemei elegendő elektromos áramot biztosítanak a világításhoz, és a barakk falai és teteje olyan laminált anyagból készültek, amelyek UV védelmet és szigetelést biztosítanak. A kis négyzet alakú lapok a szerkezetet borító szövethálóba vannak integrálva, nap közben visszaverve, éjszaka pedig elnyelve a meleget.

Johan Karlsson, a Menekült Elhelyezési Szolgálat képviselője elmagyarázta, hogyan működik: ‘Úgy van kialakítva, mint egy IKEA könyvespolc, hogy könnyű legyen szállítani, és a területen összeszerelni.’ Karlsson úr elmondta, hogy a lakás panelek nagyon könnyűek és tartósak, és három évet is kibírnak. Az IKEA Alapítvány szerint naponta több mint 23 000 ember hagyja el akaratán kívül otthonát háború, szegénység, a klímaváltozás és politikai okok következtében.

A tesztsátrakat jelenleg az etiópiai Dollo Aldo-ban található ENSZ menekülttáborban élő szomáliai, illetve Irak és Libanon területén lévő menekültek használják. A barakkokat használóktól kapott visszajelzéseket követően az IKEA Alapítvány további fejlesztéseket fog finanszírozni mielőtt ‘nyílt forrás’ módszerrel piacra viszi a házakat, melynek keretében bármely kereskedelmi szervezet megveheti a terveket, hogy eladja azokat az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége számára. Spiegel úr hozzátette: “Még nem tartunk itt, még csak a tesztelés időszakában vagyunk, de máris óriási siker, és egy sor különböző helyszínen végzünk majd tesztelést, hogy a változásokról adatokat gyűjtsünk. Aztán remélhetőleg teljes gőzzel elindul majd a dolog.” A költségek az igényelt mennyiségtől függenek majd.

Kapcsolódó anyagok