NOTW – Haribo Billionaire Dies at 90

alapfok

A 2013 novemberi zám 7. oldalán olvasható hírt hallgathatod meg itt. 

90 éves korában meghalt a Haribo gumimaci-milliárdos

A Haribo, a “Hans Riegel Bonn” cégnévből álló mozaikszó, amely cégnek tulajdonítják a gyerekek által a játszótéri pletykák ellenére mohón fogyasztott legendás, áttetsző, gyümölcsös gumicukorkák feltalálását. A Haribo az idősebb Riegel által 1922-ben bevezetett, és mai ikonikus medvealakjának alapját képező “táncoló medve” alakú gumicukrai mellett más alakú termékek színes skáláját hozta létre a gilisztáktól a rovarokon át a cápákig, pingvinekig és mindenféle rajzfilmhősig. A vállalatnak sikere volt a Gyümölcskoktél, Panda és Happy Cola gumicukrokkal is.

Az 1920-ban alapított Haribo a második világháború elejére egy 400 főt foglalkoztató vállalattá nőtt, ám a világméretű konfliktus következtében a cég foglalkoztatottainak száma 30-ra zsugorodott. Az ifjabb Hans Riegel és fivére – mindketten hadifogságba estek – vették át a Haribo-t apjuk 1945-ben bekövetkezett halála után, és a vállalatot egy 1000 főt foglalkoztató céggé építették újjá öt éven belül.

A gyümölcsös ízű medvék 1980-ig nem jutottak el az Egyesült Államokba, ám gyorsan kulturális jelenséggé váltak, “A Gumimacik kalandjai” címmel még egy Disney TV sorozatot is ihletve. A Haribo versenytársai Garfield, vagy Care Bear alakú, illetve Várak és Sárkányok témájú gumicukrokat gyártottak.

 

2009-re a Haribo a jelentések szerint már minden nap 80 millió macit gyártott. A vállalat jelenleg 6000 főt foglalkoztat Németországban és más európai termelő egységeiben. Riegel vagyona összesen 4,2 milliárd dollárra rúgott a Bloomberg Milliárdos Index szerint. Riegel a mai napon halt meg Bonnban egy jóindulatú agydaganat eltávolítására irányuló sikeres műtétet követő szívelégtelenség következtében, hozta a Bloomberg tudomására a vállalat egy e-mail nyilatkozatban 

Kapcsolódó anyagok