NOTW – Black and white students

középfok

 A 2013. júniusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Fekete és fehér bőrű diákok együtt táncoltak egy georgiai középiskola első etnikailag vegyes záróbálján – 60 évvel azután, hogy eltörölték a faji alapú szegregációt

A georgiai Wilcox megye történelmében először táncoltak fekete és fehér bőrű diákok egy szombati záróbálon. Majdnem 60 évvel azt követően, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a faji alapú szegregációt a nyilvános iskolákból, a vidéki Wilcox megyei középiskola diákjainak fele véget vetett a közösségük faji alapú elkülönítéses hagyományának miután pénzt gyűjtöttek egy integrált záróbál megrendezésére.

Az eseménynek meg volt a hétköznapi középiskolák diákbáljaira jellemző pompája, a limuzinokon érkező párok, a fodros ruhákban díszelgő lányok és a rosszul összehangolt társastáncok meg a modern táncslágerek.

Nem az összes pár volt vegyes. Színes bőrűek leginkább színes bőrűekkel randiztak, fehérek fehérekkel, de az összes kamasz azt mondta, hogy az estének különleges jelentősége van.

„Nem értek egyet azzal, hogy a feketéket elkülönítették a fehérektől, ezért egyszerűen a sarkamra álltam és azt mondtam ’Nem, nem megyek egy csak fehéreknek szóló záróbálra és senkit sem kísérek el egy csak színes bőrűeknek rendezett bálra, egyszerűen nem fog megtörténni,” nyilatkozta a WMAZ televízió csatornának egy fehér bőrű diáklány színes bőrű kísérővel.
„Nem megyek, amíg mindenki együtt nem lehet.”

Az iskola évtizedekig elkerülte egy hivatalosan szankcionált záróbál megrendezését, hogy a szülők rendezhessék meg a saját különálló, szegregált záróbáljaikat a diákok számára.
Idén, azonban, négy barát – két színes és két fehér bőrű, összefogott, hogy véget vessenek ennek a gyakorlatnak. Elindítottak egy Facebook kampányt ’Integrált Prom’ címen, ami hamarosan több mint 26, 000 követőt szerzett. Adományok áradtak be az országból, önkéntes DJ-k és motivációs előadók Atlantából és sokan mások is felajánlották idejüket a csupán 400 diákot számláló dél-georgiai középiskola záróbáljának megrendezése érdekében.

 „Nagyon jól sült el, nem is tudtam, hogy ennyi ember fog eljönni, de feltételezem, hogy sok jegy kelt el,” nyilatkozta a WMAZ-nak Quanesha Wallace, a bál egyik szervezője. Sok fehér bőrű diák döntött úgy, hogy nem vesz részt a múlt héten tartott, csak fehéreknek rendezett záróbálon, azért hogy eljöhessenek a szombaton tartott integrált bálra.

„Remélhetőleg, amikor már minden lezajlik, az emberek az országunkban rájönnek majd, hogy a dolgoknak nincs úgy értelme, ahogy jelenleg működnek,” közölte az ABC News-nek egy másik rendező, Mareshia Rucker.

Az iskolatanács bejelentette, hogy 2014-ben egy formális, az iskola által szervezett záróbált fog rendezni, amely integrált lesz, ahogy a törvény is előírja. Ez valószínűleg a végét jelentené, egyszerre és mindenkorra, a déli szegregáció utolsó még álló bástyájának is.

Kapcsolódó anyagok