NOTW – Abdication

középfok

 A 2013. júniusi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

A pillanat, amikor a királynő lemondott trónjáról a fia javára: hollandok ezrével áradtak az utcákra, hogy tanúi legyenek uralkodójuk, Beatrix lemondásának

Egy érzelmes Beatrix, a holland királynő átadta trónját legidősebb fiának, Vilmos Sándornak miközben ezrek tódultak Amszterdam utcáira, hogy üdvözöljék a több mint 100 év óta első királyukat.

A 46-évesmegszorította anyja kezét miután az amszterdami királyi palotában aláírták a lemondó nyilatkozatot. A hőn szeretett Beatrix 33 évig tartó uralkodásának végét sok ezer narancssárgába öltözött ember éljenezte az utcákon és milliók követték a nemzeti TV csatornán. A 75-éves úgy tűnt, mintha könnyeivel küszködne, amikor megjelent a 20,000 alattvalójára néző erkélyen.

„Boldog vagyok és hálás, hogy bemutathatom új királyotokat, Vilmos Sándort,” mondta az őt üdvözlő tömegnek. Pillanatokkal később, a generációs váltás szembeötlő jelképeként, elhagyta az erkélyt és az új király, a felesége és három lánya – a gyerekek egymáshoz illő sárga ruhácskákban és hajpántokkal – léptek elő és a tömegnek integettek.

„Drága édesanyám, ma átadtad a trónt, 33 megindító és inspiráló évet. Rendkívül hálásak vagyunk neked,” mondta az új király. A háromgyerekes apa felesége lesz Maxima királyné és legidősebb lányuk, Catharina-Amalia lesz Orange hercegnő, és a trón sorszerinti várományosa. Vilmos Sándortól, a 46-éves vízügyi szakembertől azt várják, hogy argentin származású feleségével együtt, aki korábban befektetési bankár volt, egy kevésbé formális hozzáállást vezessen be a monarchiába. Fogadalmában azt ígérte majd 17 millió alattvalójának, hogy 21.-ik századi királyuk lesz és nem egy ’protokoll-fetisiszta’. A lemondó nyilatkozatot Beatrix visszafogott lila ruhában írta alá, a holland kormány, Vilmos Sándor és Maxima előtt, aki halvány rózsaszínű ruhában jelent meg, fényes szoknyával és óriási masnival a bal vállán.

„Ma utat engedek egy új nemzedéknek,” mondta Beatrix. Április 30.-ka, a Királynő Napja mindig ünnepnap Hollandiában. Nagyon sokan már hétfőn szabadnapot vettek ki és már aznap estétől lelkes ünneplésbe csaptak utcai zenekarokkal és zenével.