NOTW – Putin explores shipwreck

 A 2013. augusztusi szám 7. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Putyin Balti-tengeri hajóroncsot fedez fel

Az orosz elnök, Vladimir Putyin hétfőn tengeralattjáróval a Balti-tenger fenekére merült, hogy felfedezze egy 1869-ben elsüllyedt hajó roncsait.

Az állami televízió által közvetített képeken Putyin látható miközben a Sea Explorer 5 kutató tengeralattjáró fedélzetére mászik egy, a Finn-öbölben elsüllyedt fregatt roncsainak félórás felfedező merüléséhez.

"A jobb oldalán fekszik,"nyilatkozta később a televíziós riportokban Putyin, mondván, hogy a hajó jól megőrzött állapotban van. "Valóban tökéletes állapotban van, a hajó neve tisztán kiolvasható. Nem félelmetes, nagyon érdekes,” tette hozzá, az élményére utalva.

A televízió által közvetített zöldes felvételeken az orosz erőművész a tengeralattjáró belsejében látható, amint óvatosan vizsgálgatja a hajóroncsot. Azt nyilatkozta, hogy nem ő maga állt a vezénylő pult mögött, megjegyezve, hogy nem elég képzett ehhez. „Sok tapasztalattal kell rendelkezned ahoz, hogy ezt a gépezetet vezényelhesd,” idézték szavait.

Az Oleg-et 2003-ban fedezték fel orosz búvárok és most tudósok tanulmányozzák. 60 méter mélységben fekszik Gogland és Sommers szigetei között.

A 60 éves sport-őrült elnök, aki múlt évben már harmadik terminusára tért vissza a Kremlinbe, azzal büszkélkedik, hogy csúcs fizikai kondícióban van és az emúlt években számos média-barát mutatvánnyal döbbentette le az embereket. A bevallottan adrenalin-függő Putyin 2009-ben minitengeralattjáróval a szibériai Bajkál-tó aljára merült. 2011-ben bejelentette, hogy felfedezett két ősi urnát miközben a Fekete tengerben búvárkodott, de a Kremlin tavaly bevallotta, hogy a mutatványt megrendezték.

Kapcsolódó anyagok