NOTW – “Long live the Pope!”

középfok

Az 2013. áprilisi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt és nézhetsz meg hozzá egy videót. A cikk fordítását is itt találod. 

 

“Sokáig éljen a pápa!”

Az új pápa áldással üdvözölte a Vatikánban összegyűlt tömeget miután tegnap esti megválasztását óriási lelkesedéssel fogadták szülőföldjén, Argentinában.

Jorge Mario Bergoglio, immár I. Ferenc, XVI. Benedek örökébe lép, aki előrehaladott kora miatt 85 évesen mondott le pápaságáról. Az egész világ üdvözölte az alázatos 76 éves érseket  – aki korából kifolyólag ebből a pozicióból készült nyugdíjba vonulni, míg nem lett 1000 év óta az első nem-európai származású pápa hogy lelki vezetője legyen a világ több mint 1.2 milliárd római katolikus hívőinek. Tolmácsolt beszédében, Ferenc – aki spanyolul, olaszul és németül tud, de nem angolul – azt mondta: “Tudjátok, hogy a konklávé kötelessége az volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy a bíboros fivéreim majdnem a világ végére mentek érte. De most itt vagyunk.”

Rómában a Szent Péter téren több tízezres tömeg várta zuhogó esőben egy egész álló napon át, hogy megszülessen a döntés.  Még többen csatlakoztak hozzájuk, amikor kicsivel este 7 után az erre a célra állított kéményből fehér füst szállt fel, jelezve, hogy megszületett a döntés. Röviddel ezután Jean-Louis Tauran francia bíboros jelent meg az erkélyen és latinul közölte: “Nagy örömmel jelentem, hogy van pápánk.” Majd 7 óra 22 perckor hatalmas üdvrivalgással fogadták Ferencet, aki egyszerű fehér köntösben és kis kerek papi sapkában lépett az összegyűltek elé, akik a “Viva il Papa” (Sokáig éljen a papa) kántálásával köszöntöttek. A tömegnek azt mondta: „Kezdjük együtt ezt az utazást, a római katolikus egyház útját. Egy a köztünk levő barátsággal, szeretettel és hittel teli utazás. Imádkozzunk egymásért, imádkozzunk az egész világért.”

Jorge Mario Bergoglio bíborosként a második legtöbb szavazatot kapta, amikor a múlt hónapban nyugdíjba vonult XVI. Benedeket 2005-ben megválasztották. Ezúttal 20/1 arányban szavaztak rá. Ezt a lépést a szakértők gesztusként értékelték Dél-Amerika irányába, amely a világ katolikusai 42 százalékának otthona. A vatikáni választáson résztvevő 115 bíboros. sokakat meglepett a gyors eredményhozatallal. Az eredmény a tanácskozás harmadik napján született és csupán öt szavazást követően. Más pápai konklávék néha hónapokig, sőt még évekig is eltartanak.

A döntést egész Latin-Amerikában örömkönnyekkel fogadták, kocsik dudáltak és a TV bemondók lelkesen kiábalták. De volt aki megütközéssel fogadta az újdonságot Argentinában miközben kiszűrödtek a hírek a pápa és az elnökasszony hűvös kapcsolatáról. Miután 2010 júliusában Frenandez elnökasszony kormánya legalizálta az azonos neműek közötti házasságot, az akkori bíboros a következőket nyilatkozta: “ Ne legyünk naívak – ez nem csupán politikai küzdelem, ez egy törekvés Isten tervének tönkretételére.” Falklanddal kapcsolatos megjegyzései feldühítettek a szigetlakókat is, akik ezen a héten túlnyomó többségben megszavazták, hogy a szigetország Nagy-Brittannia része maradjon. Samatnha Davies, 26, így véleményezte: “Vallási vezetőként visszaélt pozíciójával, amikor politikai megjegyzéseket tett.”

Kapcsolódó anyagok