5 perc Angol online magazin   2006. augusztus 29.

 

 

 

 

Szalai Nóri

Ha bármilyen kérdésed vagy kérésed van kérlek bátran írj
emailt:
info@5percangol.hu

Szia  !

Ahogy azt tegnap ígértem, a héten nyelvtannal fogunk foglalkozni, mégpedig a kötõszavak használatával, megtanuljuk mind a három típusát. Bár nekem személy szerint szívügyem a nyelvtan, azért a szókincset, írást-olvasást, és a hallás utáni értést sem szabad hanyagolni.
Válogattam egy-két hasznos linket, amit érdemes böngészni nyelvtanulás céljából. A héten készítek újabb kvízeket is, amiket az 5 perc Angol weboldalon találsz meg, a többivel együtt:
http://www.5percangol.hu/?q=online_feladatok

A feladatok között vannak kötõszavas kvízek is, úgyhogy a mai lecke után gyakorolhatsz is egy kicsit!

Szóval, mai ajánlatom nyelvgyakorlásra:
Ha újságot szeretnél olvasni kicsit könnyedebb stílusban:
http://www.thesun.co.uk/ DVD nézéshez (angolul nézd, angol felírattal!) ajánlom a Friends (Jóbarátok) sitcom-ot, mert rövid, vicces és könnyen érthetõ. Az egyes epizódok szövegkönyvét innen tudod letölteni:
http://www.twiztv.com/scripts/friends/ Ha bármi kérdésed van, csak írj!
Jó tanulást,


Üdv,
Nóri

CONJUNCTIONS -
Azaz a kötőszavak az angol nyelvben

Mi is az a kötőszó? A kötőszó nem más, mint egy olyan szó(cska), amely segítségével szavakat, mondatrészeket, tagmondatokat tudunk összekötni. A kötőszavakat három nagy csoportba tudjuk sorolni, ezek a következők:

  • coordinating conjunctions (mellérendelő)
  • correlative (kölcsönös)
  • subordinating (alárendelő)

Ezeket fogjuk most szép sorban megnézni!

s

COORDINATING CONJUNCTIONS


Mellérendelő kötőszavak segítségével akár két szót is össze tudunk kötni, de használhatjuk szócsoportok összekötésére is. A legfontosabb az, hogy a mellérendelő kötőszavakkal mindig hasonló elemeket kötünk össze (pl. alany+alany, állítmány+állítmány, mondat+mondat)!

A mellérendelő kötőszavak a következők:


KÖTŐSZÓ
MAGYARUL
MIT KÖT ÖSSZE
PÉLDA
MAGYARUL
for mert, mivel, mivel hogy ebben az esetben a "because" szóval megegyező a jelentése I don't like baking muffins for I eat them all and get fat quickly. Nem szeretek muffint sütni, mert megeszem mindet és gyorsan elhízok :)
and és két hasonló szót/gondolatot köt össze I like orange and lemon muffins. Szeretem a narancsos és a citromos muffint.
nor és...sem jelentése az "or"-hoz hasonló, de ez két negatív választási lehetőségről van szó I refuse to bake any more muffins, nor I'll prepare any other kinds of cakes in the future. Nem vagyok hajlandó több muffint sütni, és bármilyen másfajta sütit készíteni sem.
but de két ellentétes szót/gondolatot köt össze I like poppy seed muffins, but I don't like cheesecake. Szeretem a mákos muffint, de nem szeretem a túrótortát.
or vagy két válaszható szót/gondolatot köt össze I'll have poppy seed muffin or a slice of carrot cake. Mákos muffint fogok enni, vagy egy szelet répatortát.
yet de,azonban jelentése ebben az esetben a "but"-hoz hasonló I don't like cakes usually, yet I'll have a slice of cheesecake now. Általában nem szeretem a sütit, de most enni fogok egy szelet túrótortát.
so ezért, így, ezért hát, ennél fogva azt mutatja, hogy a második gondolat az első eredménye We went to the store late and it was closed, so we decided to order some take-away for dinner. Későn mentünk a boltba és már zárva volt, így hát/ezért úgy döntöttünk, hogy rendelünk valamit vacsorára.

s Van egy egyszerű és könnyű tipp arra, hogyan jegyezd meg a mellérendelő kötőszavakat: olvasd össze a táblázatban a kötőszavak első betűit fentről lefelé, és kijön egy anagramma: FANBOYS. Így könnyen tudod memorizálni őket!

 

 


Millennium Idegennyelvi Központ
1064 Budapest, Vörösmarty utca 45.
(Vörösmarty - Aradi sarok)
Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474


info@mlc2000.com |Amennyiben a késõbbiekben nem kí­vánsz tõlünk további információt kapni, akkor csak egyszerûen kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.
Kérlek, vegyetek le a listátokról!

© 2003-2006 | 5perc Csoport Kft. - Minden jog fenntartva

Az 5perc levelek küldéséről az EZHost tárhely szolgáltató gondoskodik.

Hosting by EZHost - www.ezhost.hu
Ha komolyan veszed az Internetes jelenlétet